Širi se dramatični govor najmlađe kongresmenke u SAD, pogledajte snimku

Radiosarajevo.ba
Širi se dramatični govor najmlađe kongresmenke u SAD, pogledajte snimku
Foto: YouTube / Govor Alexandre Ocasio-Cortez hit na društvenim mrežama

Američki senat u utorak je glatko odbacio rezoluciju demokratske kongresnice Alexandre Ocasio-Cortez o takozvanom "Zelenom New Dealu", reformi koja bi trebala zaustaviti globalno zatopljenje, sa 57 glasova za i nijednom glasom protiv.

 Istini za volju, nije se ni radilo o zakonskom prijedlogu, već o neobvezujućoj rezoluciji, republikanski predsjednik Senata Mitch McConnell progurao je glasanje po hitnom postupku, bez prethodne rasprave, a demokratski senatori su uglavnom glasali suzdržano. Republikanci su ipak ostvarili ono što su htjeli - blokirali su prijedlog mlade kongresnice iz New Yorka, deklarirane demokratske socijalistkinje koja je u samo par mjeseci postala zvijezda na ljevici, dok je u isto vrijeme neprestana meta napada i ismijavanja na desnici. Zeleni New Deal američki konzervativci kritiziraju kao nerealan u zahtjevima i troškovima, tvrdeći da bi se njime, među ostalim zabranili avioni i uzgoj krava. 

"McConnell je pokušao progurati Zeleni New Deal na glasanje bez rasprave. Pravo pitanje koje trebamo postavljati je: Zašto senatski republikanci odbijaju održati bilo kakve veće rasprave o klimatskim promjenama?", komentirala je Ocasio-Cortez na Twitteru i dodala: "Republikansko odgađanje vezano uz klimu nas košta živote i uništava zajednice. Iowa, Nebraska i mnoge druge (države) na Srednjem Zapadu (SAD-a) su trenutno katastrofalno poplavljene, u jednoj od prvih velikih klimatskih katastrofa u 2019. Zeleni New Deal nas tjera da tražimo plan koji je u razmjerima problema."

No Ocasio-Cortez nije ostala dužna republikancima ni u samom Kongresu. Nakon što se na sjednici odbora za financijske usluge Zastupničkog doma republikanski kongresnik Sean Duffy narugao Zelenom New Dealu kao "elitističkoj fantaziji".

"Ovo nije elitističko pitanje, ovo je pitanje kvalitete života. Želite reći ljudima da je njihova briga i njihova želja za čistim zrakom i čistom vodom elitistička? Recite to djeci u Južnom Bronxu koja pate od najviših stopa dječje astme u zemlji. Recite to obiteljima u Flintu, čijoj djeci raste razina olova u krvi, njihovi mozgovi su oštećeni do kraja života. Zovite njih elitistima! Kažete toj djeci da ona žele ići avionom u Davos? Ljudi umiru! A odgovor s druge strane (kongresne dvorane) je uvesti amandman pet minuta prije sjednice? Ovo je ozbiljno! Ovo ne bi trebalo biti stranačko pitanje", poručila je Ocasio-Cortez republikancima. 

Cijeli njen govor pogledajte u videu ispod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije