Sergej Lavrov za DW: "Dayton 2" bi počeo iznova razbijati državnost BiH

Radiosarajevo.ba
Sergej Lavrov za DW: "Dayton 2" bi počeo iznova razbijati državnost BiH
Foto: Anadolija / Sergej Lavrov
"Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja vjerujem i još ponegdje", ironično je rekao ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Bio je to odgovorio šefa diplomatije Moskve na pitanje Deutsche Wellea (DW) da prokomentara američke optužbe oko ruske uloge u jugoistočnoj Evropi.

"Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja vjerujem i još ponegdje", ironično je odgovorio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na pitanje Deutsche Wellea da prokomentara američke optužbe oko ruske uloge u jugoistočnoj Evropi.

Objašnjavajući koja je konkretno uloga Moskve na Balkanu, Lavrov je na konferenciji za novinare u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da su balkanske države "tradicionalni i bliski prijatelji" Rusije, jer, kako je naglasio, neke od njih s Rusima dijele i istu religiju.

"Ja ne vidim nijednu drugu ulogu", rekao je šef ruske diplomatije.

Obrazlažući šta bi trebalo preduzeti na Balkanu i u BiH, Sergey Lavrov na upit dopisnika DW iz Njujorka kaže: 

"Potrebno je da na Balkanu sarađujemo, kao što smo sarađivali kada je dogovoren Dejtonski sporazum (1995), koji je još uvijek temelj za Bosnu i Hercegovinu. Ima još mnogo primjera gde smo zajedno sa našim zapadnim kolegama i drugim zemljama – uključujući i Tursku - sarađivali kako bismo normalizovali situaciju u tom ili nekom drugom dijelu Balkana".

Odgovarajući na pitanje DW-a šta misli o ideji da se organizira "Dayton 2", kao što to predlaže američki kongresmen Mike Turner, Lavrov je izrazio nedoumicu, ali i ruske uslove za to:

"Prvo je neophodno da saznamo šta je on mislio s tim. Nisam ništa čuo o tome. Ali ako bi tako trebalo da ponovo pišemo (novi) 'Dayton' – onda smo mi protiv toga. Vjerujem da BiH ne bi izdržala takav izazov, jer bismo tako iznova počeli da razbijamo njenu državnost."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije