Senat odlučio: Pozvani svjedoci za opoziv Trumpa

Radiosarajevo.ba
Senat odlučio: Pozvani svjedoci za opoziv Trumpa
Foto: CNN / Senat

Postupak za opoziv Donalda Trumpa se nastavlja, većina senatora glasala je za pozivanje svjedoka u drugom suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Trumpa, javlja CNN.

Kako bi se pozvali svjedoci, bila je potrebna većina u Senatu.

Omjer glasanja je 55 prema 45. Pet republikanaca glasalo je zajedno s demokratama da usvoje prijedlog.

To su bile: Sens. Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney Ben Sasse i senator Lindsey Graham.

Graham, republikanac iz Južne Karoline i uvjereni Trumpov saveznik, promijenio je svoj glas u "da" u posljednjem trenutku, vjerovatno kako bi podržao Trumpove advokate koji pozivaju svjedoke.

Kako javlja CNN, Senat je danas trebao glasati o tome hoće li osuditi Trumpa zbog poticanja na pobunu u američkom Kapitolu prošlog mjeseca, ali želja demokrata za svjedocima znači da će se suđenje vjerojatno produžiti i nakon subote, iako senatori moraju glasati za odobravanje svjedoka.

Presuda o krivici je, ipak, malo vjerovatna jer bi se najmanje 17 Republikanaca u 100-članom Senatu moralo pridružiti svih 50 Demokrata kako bi se bivši predsjednik proglasio krivim.

Samo šest Republikanaca glasalo je s Demokratima da se pokrene sudski proces, odbacujući argumente drugih republikanskih senatora da Ustav ne dopušta Kongresu da opozove predsjednika koji je već napustio dužnost.

Završno glasanje očekuje se u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije