Šefovi diplomatija G7 zauzeli jedinstven stav protiv Rusije

Radiosarajevo.ba
Šefovi diplomatija G7 zauzeli jedinstven stav protiv Rusije
Zemlje G7 će braniti 'svoje demokratije' protiv miješanja u izborne procese za šta optužuju Moskvu.

Šefovi diplomatija zemalja Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja - G7 zauzeli su na sastanku u Torontu jedinstven stav protiv Rusije navodeći da će braniti "svoje demokratije" protiv miješanja u izborne procese za šta optužuju Moskvu.

Kanadska ministrica Chrystia Freeland ocijenila je da Rusija treba da bude kažnjena jer je diskreditirala izbore u nekoliko zapadnih zemalja, kao i zbog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji, prenosi Beta.

'Velika solidarnost'

Britanski ministar Boris Johnson ocijenio je da su njegove kolege unutar G7 pokazale "veliku solidarnost" nakon što su snage Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske bombardirale vojna postrojenja u Siriji poslije optužbe da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje u napadu u Doumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Ministri se nisu izjasnili o nuklearnom sporazumu šest velikih sila sa Iranom, a do 12. maja američki predsjednik Donald Trump treba da odluči da li SAD ostaje pri tom sporazumu ili ga napušta.

G7 čine SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije