Scene apokalipse: Uragan Maria potpuno uništio Portoriko

Radiosarajevo.ba
Scene apokalipse: Uragan Maria potpuno uništio Portoriko
Uragan Maria stigao je do Portorika, nakon što je u otočnoj državi Dominica odnio najmanje sedam života, piše CNN.

Ranije su u francuskim Antilima poginule najmanje dvije osobe. Prekinuo je dovod električne energije u cijelom Portoriku, gdje živi 3,5 miliona ljudi.

Niko od potrošača portorikanske elektroenergetske kompanije nema struje, rekao je čelnik agencije za upravljanje u hitnim situacijama Abner Gomez.


"Informacije koje primamo nisu ohrabrujuće", rekao je na konferenciji za novinare, pritom pozvavši stanovnike da ostanu u svojim domovima.

Uragan je uništio "sve što mu se našlo na putu", rekao je Gomez.

"Život kakav smo poznavali promijenio se"

Gradonačelnica glavnog grada San Juana Carmen Yulin Cruz izjavila je da je uništenje "gotovo potpuno": "Život kakav smo poznavali promijenio se". Guverner Portorika Ricardo Rossello je rekao: "Ovo je najstrašnija oluja stoljeća ili čak moderne historije".



Iznimno opasni uragan, koji oscilira između 4. i 5. (maksimalne) kategorije, pogodio je Portoriko, 35 kilometara južno od glavnog grada, saopćio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC), a kasnije donio ogromne poplave i u San Juan.


Uragan u Portoriku čupa drveće, kida i nosi sve pred sobom. Glasnogovornik guvernera Carlos Mercader izjavio je: "Ovo je potpuno uništenje. Portoriko više neće biti isti... Ovo je događaj historijskih proporcija." Oluja je bila toliko snažna da je pokvarila radare Nacionalne meteorološke službe na otoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije