Savjetodavno vijeće žena OIC-a: Jerusalem je zajedničko pitanje svih muslimana

AA
Savjetodavno vijeće žena OIC-a: Jerusalem je zajedničko pitanje svih muslimana
EPA / Ilustracija

Savjetodavno vijeće žena u Organizaciji islamske saradnje (OIC) je saopćilo da odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, nema nikakvo historijsko niti političko opravdanje.

"Ova odluka koja nema nikavo historijsko, političko, humanističko niti diplomatsko opravdanje predstavlja ogromno izazivanje muslimanskog svijeta, cijelog čovječanstva, kao i kršenje rezolucija Ujedinjenih nacija (UN)", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je Trumpova odluka neodgovorna i da otvoreno krši međunarodno pravo.

"Palestinci, posebno žene i djeca, koji godinama pod okupacijom i progonom vode borbu za pravo i pravdu, nisu usamljeni. Jerusalem, koji je bio prva kibla po islamu, predstavlja zajedničko pitanje svih muslimana. Osim toga, Jerusalem, grad vjerovjesnika, predstavlja simbol jedinstva i suživota za cijelo čovječanstvo", navodi se u saopćenju.

Napominje se i kako svaki postupak koji će ugroziti svetost Jerusalema predstavlja otvorenu provokaciju.

Pozvali su administraciju SAD-a da odmah odustane od ovakvog postupka te poštuje, kako je rečeno, multikulturalni identitet Jerusalema i njegov historijski status.

"Prema rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, bilo kakav pokušaj okupacije Istočnog Jerusalema predstavlja kršenje međunarodnog prava. Palestinsko pitanje se može riješiti samo formiranjem nezavisne i suverene države Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, u granicama iz 1967. godine. Želimo podsjetiti da i UN prihvata ovakvo rješenje", dodaje se u saopćenju Savjetodavnog vijeća žena u OIC-u.

Na kraju se naglašava da je stjecanje nezavisnosti Palestine historijska, politička i humanistička nužnost.

Trump je na konferenciji za novinare održanoj sinoć kazao kako je došlo vrijeme da Jerusalem zvanično bude priznat kao glavni grad Izraela. Američki predsjednik je tom prilikom kazao i kako je već naložio američkoj administraciji da započne s pripremama kako bi ambasada SAD-a bila premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije