Saudijski dužnosnik o Khashoggijevom ubistvu: Slučajno su ga zadavili

Radiosarajevo.ba
Saudijski dužnosnik o Khashoggijevom ubistvu: Slučajno su ga zadavili
Foto: Twitter / Jamal Khashoggi
Visoki saudijski dužnosnik iznio je u nedjelju novu verziju smrti novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu koja u ključnim tačkama proturječi prethodnima, a međunarodna zajednica sve je skeptičnija prema tvrdnjama Rijada.

Posljednja verzija priče koju je ponudio saudijski dužnosnik pod uslovom da ne bude imenovan uključuje pojedinosti o tome kako je grupa od 15 saudijskih dužnosnika, poslana da se suoči s Kashoggijem, 2. oktobra prijetila tom novinaru drogiranjem i otmicom, a zatim ga je slučajno zadavila kada je pružio otpor, prenosi Hina.

Pripadnik grupe je zatim navukao na sebe Khashoggijevu odjeću kako bi se činilo da je novinar napustio konzulat. 

Saudijska Arabija potvrdila smrt novinara Khashoggija: Umro je u tuči u konzulatu

Saudijska Arabija je nakon dvije sedmice negiranja o bilo kakvoj uključenosti u nestanak Khashoggija u subotu priznala da je ubijen u konzulatu. Isrpva je rekla da se to dogodilo u tučnjavi, a sat vremena poslije drugi dužnosnik je kazao da je zadavljen. 

Turski dužnosnici sumnjaju da je tijelo Kashoggija, kolumniste Washington Posta koji je bio najveći kritičar moćnog saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, raskomadano nakon ubistva, no saudijski dužnosnik u novoj verziji kaže da je truplo bilo umotano u tepih i predano "lokalnom saradniku" da ga se riješi. 

To je posljednja saudijska verzija priče koja se već nekoliko puta promijenila.

Jamal Khashoggi ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu - undefined

Foto: Twitter / Jamal Khashoggi ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu

Prema posljednjoj verziji priče, Rijad je htio uvjeriti Khashoggija, koji se prije godinu dana preselio u Washington u strahu od osvete za svoje kritičke nastrojene tekstove prema režimu, da se vrati u Saudijsku Arabiju u sklopu kampanje kojom se želi spriječiti da neprijatelji te države regrutiraju saudijske disidente.

Novi detalji nezamislivo tragičnog kraja ubijenog novinara Khashoggija

Zbog toga je zamjenik saudijske obavještajne agencije Ahmed al-Asiri poslao 15 ljudi u Istanbul, tvrdi anonimni dužnosnik. 

Skupina je trebala "određeno vrijeme" zadržati Khashoggija u sigurnoj kući izvan Istanbula, a zatim ga osloboditi ako na kraju odbije povratak u domovinu. Stvari su krenule po zlu od početka, a pripadnici skupine su prekoračili svoje ovlasti i brzo primijenili nasilje. 

Khashoggi je odveden u ured konzula u kojem je s operativcem Maherom Mutrebom razgovarao o povratku. Novinar je to odbio i poručio  Mutrebu da ga netko čeka izvan zgrade i da će javiti turskim vlastima ako ne izađe iz konzulata unutar jednog sata, tvrdi dužnosnik. 

Prema tvrdnjama anonimnog Saudijca Khashoggi je u konzulatu rekao Mutrebu da krši diplomatske norme te ga je upitao "planiraju li ga oteti". 

Mutreb mu je odgovorio kako će ga "drogirati i oteti", u navodnom pokušaju zastrašivanja, a što je bilo kršenje cilja misije. 

Kad je novinar zatim počeo vikati, grupa se uspaničarila i krenula ga savladavati pa su ga pritom zadavili. 

"Pokušali su spriječiti da se dere, no preminuo je", naglasio je dužnosnik i dodao "Namjera nije bila ubiti ga". 

Kako bi prikrila zločin grupa je umotala Khashoggijevo tijelo u tepih, izvela ga iz konzulata u službenom vozilu i uručila "lokalnom saradniku" da ga se riješi. Forenzički stručnjak Salah Tubaigy uklonio je svaki trag incidenta, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije