Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Mekku

Radiosarajevo.ba
Saudijska Arabija presrela raketu ispaljenu na Mekku
Arhiv / Ilustracija
Kako jutros javljaju brojni svjetski mediji, Saudijska Arabija presrela je raketu koja je navodno ispaljena na Mekku iz Jemena, s područja koje kontroliraju Huti.

Prema tvrdnji izvora iz Saudijske Arabije, pobunjenici grupe Huti ispalili su raketu u 21 sat prema lokalnom vremenu, ali ju je zračna odbrana ove države presrela i uništila 65 kilometara udaljenu od Mekke. Dodaje se da raketa nije pričinila nikakvu štetu.

Glasnogovornik saudijske koalicije, major general Ahmed Asiri optužio je Iran i Hezbollah za podršku „pobunjenicima“ te je kazao kako ih obučavaju i doniraju im tehnologiju koja im omogućava da šalju raketne napade. Asiri je najavio i „osvetu“ protiv Hutija.

Huti su potvrdili da su lansirali raketu Burkan-1, ali tvrde da su je poslali na aerodrom u Džedi, a ne na Mekku. Ovo nije prvi put da je Saudijska Arabija optužila Hutije za ispaljivanje projektila prema Mekki. Ranije ovog mjeseca, jedna raketa ciljala je zračnu bazu u Taifu, koja se nalazi u predgrađu Mekke.

Haos u Jemenu eskalirao je kada je šiitski predsjednik Saleh smijenjen 2012, a na njegovo mjesto postavljen sunitski predsjednik Abd Rabbu Mansour Haddi, kojeg podržava Saudijska Arabija. Husi, snage odane Salehu, koje pomaže Iran, zauzeli su glavni grad Sanaau 2014. i nastavili napredovati prema jugu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela je zračne napade u martu 2015. kako bi zaustavila Hute i vratili kompletnu vlast Haddiju. Huti i njihovi saveznici sada drže sjeverni dio Jemena, dok Haddijeve snage kontroliraju ostatak zemlje s lokalnim plemenima. U rat u Jemenu uključena je i Islamska država, Al-Kaida...

U ratu u Jemenu ubijeno je najmanje 10 hiljada ljudi, od čega skoro četiri hiljade civila, tvrdi UN.

Mekka je rodno mjesto Muhameda a.s. i islama. Samo je muslimanima dozvoljen ulazak u grad, koji godišnje pohode milioni vjernika kako bi obavili hadž i posjetili svetu džamiju Masjid al-Haram koja okružuje Kabu, centralno svetilište islama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije