Saudijci otkrili kada će se normalizirati proizvodnja nafte

Radiosarajevo.ba
Saudijci otkrili kada će se normalizirati proizvodnja nafte
Pixabay / Ilustracija

Saudijski ministar energetike, princ Abdel Aziz bin Salman izjavio je u utorak navečer da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizirati potkraj septembra pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

"Imam dobre vijesti za vas (...) opskrba međunarodnih tržišta naftom vratila se na nivo na kojem je bila prije napada", rekao je ministar energetike u Saudijskoj Arabiji.

"U zadnja dva dana smo obnovili polovicu izgubljene proizvodnje", dodao je, najavivši da će se saudijska proizvodnja potpuno normalizirati potkraj septembra.

Premda su SAD optužile Iran za napade, saudijski ministar je rekao da Rijad ne zna ko "stoji iza" subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici.

Ministar je rekao da Rijad - koji je počeo istragu i pozvao međunarodne stručnjake da joj se priključe - radi na prikupljanju "dokaza u skladu s međunarodnim standardima".

Saudijska Arabija je prije napada proizvodila 9,9 miliona barela na dan, od čega je izvozila 7 miliuona, uglavnom u azijske zemlje.

Saudijska proizvodnja je zbog napada pala na 5,7 miliona barela na dan, što je oko 6 posto svjetske opskrbe. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije