Satelit 'uhvatio' iranski tanker Adrian Darya 1 ispred sirijske luke Tartus

Radiosarajevo.ba
Satelit 'uhvatio' iranski tanker Adrian Darya 1 ispred sirijske luke Tartus
Foto: Twitter / Satelitska snimka iranskog tankera u Siriji

Iranski tanker Adrian Darya 1, u središtu spora Teherana i zapadnih zemalja, koji je prije nekoliko dana isključio odašiljače, snimljen je uz pomoć satelita ispred sirijske luke, objavila je u subotu američka svemirska firma Maxar Technologies Inc, javlja novinska agencija HINA.

Prema satelitskim snimkama te firme tanker je 6. septembra bio vrlo blizu sirijske luke Tartus.

Prema podacima tvrtke koja prati kretanja brodova u svijetu, čini se da je tanker u ponedjeljak isključio transpondere dok je bio u Meditaranu zapadno od Sirije.

Tanker, koji prevozi iransku sirovu naftu, zadnji je put signalom otkrio svoju lokaciju dok je bio između Cipra i Sirije.

Brod koji je prije nosio ime Grace 1 zaustavila je britanska mornarica kod Gibraltara 4. srpnja pod sumnjom da vozi naftu u Siriju kršeći sankcije Europske unije.

Dvije sedmice Iran je u znak odmazde zaplijenio britanski tanker u Hormuškom tjesnacu.

Gibraltar je oslobodio iranski tanker 15. augusta nakon što je primio garancije Teherana da brod neće istovariti 2,1 miliona barela nafte u Siriju.

Stručnjaci su ocijenili kako je vjerojatno da će tanker prebaciti naftu na drugi brod nakon što je Iran objavio da je dogovorio prodaju te nafte, prenosi HINA.

Washington je upozorio države da ne pomažu u pretovaru nafte jer će to smatrati potporom terorističkoj organizaciji - iranskoj revolucionarnoj gardi.

Američki ministarstvo financija u utorak je stavilo tanker na crnu listu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije