Sastanak šefova diplomatija članica NATO-a

AA
Sastanak šefova diplomatija članica NATO-a
Foto: AA / Sastanak u Briselu

Na sastanku NATO-a u Briselu je apelovano na Rusiju da u potpunosti poštuje Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

"Ponovno pozivamo Rusiju da se u potpunosti pridržava Sporazuma o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF). Rusija ima obavezu da štiti ovaj sporazum", poručili su šefovi diplomatija 29 zemalja članica NATO-a u saopćenju objavljenom nakon sastanka u Briselu.

U saopćenju je navedeno da je Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF) značajno doprinio sigurnosti NATO-a prethodnih 30 godina.

Dodaje se da su savezničke zemlje saglasne da je Rusija novim raketnim sistemom ugrozila ovaj sporazum kao i da predstavlja prijetnju sigurnosti euroatlantske regije.

U saopćenju se napominje da je pružena podrška tvrdnjama SAD-a da je Rusija prekršila Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa, podsjećajući da su zemlje članice NATO-a više puta Rusiji prenijele zabrinutosti, ali da je Moskva na to odgovorila politikom "poricanja i skrivanja".

Sa sastanka u Briselu je još poručeno da će pažljivo pratiti ruske rakete srednjeg dometa.

U saopćenju se navodi da se SAD u potpunosti pridržava Sporazuma INF, dodajući da nije prihvatljivo da Rusija i dalje krši ovaj sporazum.

"Kršenje sporazuma je sastavni dio postupaka Rusije u cilju slabljenja sigurnosne infrastrukture euroatlantske regije", navodi se u saopćenju.

Nakon prvog dana dvodnevnog sastanka šefova diplomatija članica NATO-a poručeno je i da su saveznici NATO-a odlučni da očuvaju sigurnost regiona.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije