Sastanak delegacije Turske i američkih zvaničnika

AA
Sastanak delegacije Turske i američkih zvaničnika
Završen je sastanak delegacije Turske, na čelu sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Sedatom Onalom, i američkih zvaničnika u Washingtonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Razgovori, u cilju prevazilaženja nesuglasica između dviju zemalja, trajali su oko 50 minuta. Nakon sastanka nije bilo izjava za medije. Turska devetočlana delegacija nastavlja s drugim razgovorima. Jedan visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija potvrdio je za AA da će imati sastanak s turskom delegacijom.

Odnosi Turske i SAD-a narušeni su nakon što je američka administracija uvela sankcije dvojici turskih ministara zbog procesuiranja američkog svećenika Andrewa Craiga Brunsona u Turskoj.

Nešto kasnije, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan naložio je zamrzavanje imovine američkih ministara pravde i unutrašnjih poslova u Turskoj.

Andrew Craig Brunson je uhapšen 9. decembra 2016. godine. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO). Prijeti mu zatvorska kazna u trajanju do 35 godina.

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je zbog njegovih zdravstvenih problema ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo u Izmiru navodi se da je sarađivao sa članovima terorističke organizacije FETO.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i američki državni sekretar Mike Pompeo obavili su juče telefonski razgovor u vezi s bilateralnim odnosima svojih zemalja.

Iz američke ambasade u Turskoj juče su odbacili navode jednog zvaničnika SAD-a u vezi s predviđanjem da bi vrijednost dolara mogla doseći sedam turskih lira.

"Unatoč napetosti u odnosima, SAD ostaje čvrst prijatelj i saveznik Turske. Naše ekonomije imaju dinamične odnose. Iz tog razloga, predviđanje da bi vrijednost dolara mogla doseći čak sedam lira je proizvod veoma neodgovornih i neutemeljenih izjava. To je izmišljotina i laž", navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije