SAD: Trump neće poslati svog predstavnika na saslušanje o opozivu

Radiosarajevo.ba
SAD: Trump neće poslati svog predstavnika na saslušanje o opozivu
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

Predsjednik SAD-a Donald Trump neće poslati svog predstavnika na saslušanje o opozivu pred Odborom za pravosuđe, izvijestila je u ponedjeljak Bijela kuća u pismu predsjedavajućeg Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma.

Trumpov savjetnik Pat Cipollone poručio je u pismu demokratu Jerroldu Nadleru kako se od Trumpovog tima "ne može očekivati da sudjeluje u raspravi dok svjedoci još nisu imenovani i dok je nejasno hoće li Odbor za pravosuđe omogućiti predsjedniku pošten postupak kroz dodatna saslušanja", piše Hina.

Članovi Odbora za pravosuđe iz redova demokrata nisu zasad komentirali odbijanje Bijele kuće da sudjeluje u raspravi, što bi bio prvi slučaj izravnog sudjelovanja Trumpovih ljudi u procesu opoziva, čije će se prvo ročište održati u srijedu, 4. decembra.

Kongresni istražitelji ispituju je li Trump zloupotrijebio svoju moć uvjetujući vojnu pomoć SAD-a Ukrajini pokretanjem istrage protiv sina bivšeg potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji bi mogao biti Trumpov protukandidat na predsjedničkim izborima 2020., kao i istrage o navodnom ukrajinskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. 

Prvi u nizu pravosudnih postupaka bit će saslušanje pravnih stručnjaka, što je u skladu s postupkom opoziva predsjednika utvrđenim američkim Ustavom. Ročišta pred odborom, koji je odgovoran za podizanje bilo kakvih formalnih optužbi protiv Trumpa, glavni su korak prema mogućim optužbama.

Predsjednica Zastupničkog doma demokratkinja Nancy Pelosi, koja će donijeti konačnu odluku o podizanju optužbe, još se nije izjasnila treba li Trumpa opozvati, ali u prošlosedmičnom pismu pristašama poručila je kako predsjednik treba snositi odgovornost za svoje postupke.

S druge strane, Trump i republikanci negiraju njegovu umiješanost u bilo kakve protuzakonitosti, a istragu nazivaju "lovom na vještice". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije