SAD: Svećenici zlostavljali hiljade mališana i 70 godina to prikrivali

Radiosarajevo.ba
SAD: Svećenici zlostavljali hiljade mališana i 70 godina to prikrivali
/ Ilustracija

Biskupi i druge vođe Rimokatoličke crkve u Pennsylvaniji, u SAD, prikrivali su seksualno zlostavljanje koje je trajalo više od 70 godina, i u što je bilo uključeno tri stotine svećenika! 

Planski su radili da ubijede žrtve da ne prijave zlostavljanje, ali su uticali i na vladine agencije da ne istražuju, objavljeno je u izvještaju koji je jučer objavila Velika porota.

U izvještaju je identificirano više od 1000 žrtava, a pretpostavlja se ih ima još ko zna koliko hiljada, piše New York Times.

Izvještaj donosi zastrašujuće detalje zlostavljanja: jedan svećenik silovao je malu djevojčicu u bolnicu, nakon što su joj odstranjeni krajnici; jednu su žrtvu vezali i bičevali; jedan svećenik je zlostavljao djevojčicu koja je ostala trudna, a onda ju je nagovorio na abortus.

Seksualni skandali već 15 godina drmaju temelje katoličke crkve. 

"I pored reformi, pojedine crkvene vođe su izbjegle pravdu", zapisala je Velika porota. "Svećenici već decenijama siluju dječake i djevojčice, a božji ljudi koji su za njih bili odgovorni nisu učinili ništa, osim što su sve prikrili."

Iako su pojedinci koji su zlostavljali djecu sklonjeni s pozicija, zvaničnici crkve koji su ih zaštitili i koji su prikrili zlostavljanje dobili su čak unapređenje. Jedan biskup koji se "lično založio" za svećenika koji je zlostavljao djecu, jeste kardinal Donald Wuerl, koji je danas nadbiskup Washingtona.

"Dok se to ne promijeni, cijenimo da je prerano zatvoriti knjigu o seksualnim skandalima Katoličke crkve", poručili su iz Porote.

Nažalost, izvještaj vjerovatno neće voditi hapšenju i podizanju optužnica, jer je u brojnim slučajevima nastupila - zastara. Samo dva slučaja iz cijelog izvještaja odvela su podizanju optužnice.

Katolički biskupi Pennsylvanije uputili su jučer saopćenje u kojem su kazali kako se "mole za žrtve i Crkvu", obećali su veću otvorenost i transparentnost, te kazali kako su mjere koje su poduzeli zadnjih godina "već učinili crkvu sigurnijim mjestom". Ipak, pojedini biskupi, kao što je David A. Zubik iz Pittsburgha, potpuno su odbacili navode da je crkva prikrivala zlostavljanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije