SAD: Sporazum o nuklearnim snagama ugrožen zbog Rusije

Radiosarajevo.ba
SAD: Sporazum o nuklearnim snagama ugrožen zbog Rusije

SAD su upozorile da je Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa ugrožen zbog ruskih aktivnosti vezanih za krstareće rakete, poručivši da će Washington preduzeti diplomatske, ekonomske i vojne korake kako bi podstaknuo Moskvu da se pridržava Sporazuma.

U saopćenju povodom 30-godišnjice potpisivanja Sporazuma, State Department je saopćio da američki zvaničnici razmatraju opcije koje se tiču konvencionalnih raketnih sistema srednjeg dometa koji se lansiraju s kopna, a koji bi omogućili SAD da brane sebe i svoje saveznike ukoliko se Rusija ne vrati poštovanju Sporazuma, prenosi Reuters.

"Ovak korak neće predstavljati kršenje naših obaveza u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa", rekla je glasnogovornica State Departmenta Heathert Nauert.

Ona je istaknula da su SAD, također, spremne obustaviti istraživačke i razvojne aktivnosti ukoliko se Ruska Federacija ne vrati punom i provjerljivom poštovanju svojih obaveza prema Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

S ruske strane, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov sinoć je izjavio da Rusija insistira na održavanju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ali želi da Vašington pokaže odgovorniji pristup.

"Mi smo za održavanje Sporazuma, ali će to iziskivati odgovorniji pristup Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Rjabkov.

Zamjenik šefa ruske diplomatije upozorio je da će aktuelni koraci SAD-u u cilju raskidanja Sporazuma imati posljedicu odgovor bez odlaganja istom mjerom.

"Ako se Amerikanci usude preuzeti korake u cilju raskidanja Sporazuma, odgovorit ćemo odmah i istom mjerom, kao što je predsjednik Vladimir Putin rekao", istaknuo jeRjabkov.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da se uskoro sastane specijalna komisija za kontrolu primjene rusko-američkog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije