SAD prijete sankcijama državama koje nabave ruski raketni sistem S-400

Fena
SAD prijete sankcijama državama koje nabave ruski raketni sistem S-400
Sjedinjene Američke Države ne isključuju uvođenje sankcija svim državama ukoliko namjeravaju nabaviti ruski protuzračni raketni sistem S-400, izjavila je novinarima zvanična predstavnica State Departmenta Heather Nauert.

"Mi se protivimo da S-400 kupuju naši partneri i saveznici iz cijelog svijeta", rekla je Nauert.

Na pitanje da li mogu biti uvedene sankcije za kupovinu S-400 drugim državama osim Turske, ona je odgovorila: "Jasno smo dali na znanje šta može izazvati sankcije u cijelom svijetu".

SAD su u prošlosti prijetile Turskoj sankcijama za tu kupovinu. Ankara je u više navrata istaknula da ima pravo da nabavlja oružje za odbranu od koga želi. Osim Turske, pod pritiskom se nalazi i Indija, budući da je zainteresirana za napredni ruski sistem.

Nauert je izrazila zabrinutost mogućim ubrzavanjem kupovine S-400 u Turskoj, prenosi Sputnik.

"Ako je tako, to će nas zabrinuti. Kada saveznik iz NATO-a, kao što je Turska, koristi S-400, to će biti protiv naše politike", zaključila je Nauert.

Ruski Sistem-400 (Triumf) namijenjen je za uništavanje aviona, krstarica i balističkih raketa na visinama od 30 kilometara i na rastojanju od 400 kilometara.

Sistem S-400 uveden je u rusku armiju 2007. godine.

Iako nema preciznih informacija, stručnjaci smatraju da jedna baterija S-400 košta 400 miliona dolara.

To uključuje osam lansera, 112 raketa te komandnu jedinicu sa dva radarska i pomoćna vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije