SAD oduzele američko državljanstvo zločincu Aleksandru Kneginjiću

Radiosarajevo.ba
SAD oduzele američko državljanstvo zločincu Aleksandru Kneginjiću
Federalni sudija oduzeo je američko državljanstvo Aleksandru Kneginjiću osumnjičenom da je u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu poičinio ratni zločin u Prijedoru.

Aleksandar Kneginjić (57) tereti se da je ubio bošnjački bračni par u noći između 30. i 31. marta 1994. godine, prenosi Chicago Tribune.

Američka policija uhapsila je krajem 2016. godine Kneginjića nedaleko od mjesta Kalamazu, u američkoj saveznoj državi Michigen.

Kneginjić je nakon počinjenog ratnog zločina prvo pobjegao u Holandiju da bi odatle 2001. godine pobjegao u SAD. Po dolasku u SAD, Kneginjić je lagao o svojoj ratnoj prošlosti, što su Amerikanci naknadno utvrdili da bi ga osudili na jednu godinu zatvora.

“Kršitelji ljudskih prava moraju znati da Sjedinjene Američke Države neće postati sigurno utočište za njih i ova presuda šalje jasnu poruku da SAD misle ozbiljno kada to kažu”, izjavio je sudija u završnim riječima.

Kada je Kneginjić pritvoren prošle godine, tužioci su kazali da je Kneginjić uporno lagao o svojoj prošlosti, uključujući lažne tvrdnje da je živio u miješanom braku i da je zbog toga morao napustiti Bosnu.

“Optuženik nije samo lagao o svom životu, bračnom statusu, porodičnim odnosima ili nivou obrazovanja. On je lagao o vojnom učešću u Bosni i u etničkom čišćenju. Slagao je o ubistvu zasnovanom na nacionalnoj mržnji jer je ubio dvoje civila”, napomenuli su tužioci.

Chicago Tribune prenosi da u sudskim dokumentima piše da će američke vlasti isporučiti zločinca Kneginjića Bosni zbog ubistva dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

“Negdje u noći između 30. i 31. marta 1994. godine tokom masovnih egzekucija bošnjačkog stanovništva, jedan bračni par bošnjačke nacionalnosti, u svojim 50-tim godinama, izboden je i potom ubijen iz vatrenog oružja u svojoj kući”, kazali su tužioci.

Kneginjić i tri druga zločinca uhapšeni su zbog ubistva bračnog para, ali je Kneginjić pušten u oktobru 1994. godine, navodi se u podacima suda.

“Nakon što se tužilac žalio na oslobađajuću presudu, žalbeni sud vratio je slučaj na ponovno na početak”, navodi se u sudskim dokumentima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije