SAD odbio dati vizu iranskom ministru vanjskih poslova

Radiosarajevo.ba
SAD odbio dati vizu iranskom ministru vanjskih poslova
Foto: EPA-EFE / Mohammad Javad Zarif

Sjedinjene Američke Države odbile su izdati vizu iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, koji je u četvrtak trebao prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, objavili su američki dužnosnici.

Napetosti u odnosima dvije zemlje rastu nakon što je prošlog petka SAD u Bagdadu likvidirao jednog od najmoćnijih iranskih zapovjednika Kasema Sulejmanija.

Na osnovu sporazuma iz 1947. godine, koji reguliše pristup sjedištu UN-a u SAD-u, ta je zemlja obavezna omogućiti pristup stranim diplomatama. No, Washington tvrdi da može uskratiti vizu iz sigurnosnih i vanjskopolitičkih razloga ili zbog opasnosti od terorizma, piše 24sata.hr.

Američko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentarisati ovaj slučaj, kao i UN, a iranska misija pri UN-u kazala je kako je vidjela medijske izvještaje o tome, ali nije dobila nikakve informacije ni od SAD-a ni od UN-a.

Zarifovo putovanje bilo je planirano prije napada u petak.

Sjednica Vijeća na koju je Zarifu onemogućen dolazak posvećena je Povelji UN-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije