SAD nude nagradu od milion dolara za informaciju o Hamzi Bin Ladenu

Radiosarajevo.ba
SAD nude nagradu od milion dolara za informaciju o Hamzi Bin Ladenu
FOTO: State Department / Raspisana novčana nagrada za informaciju o Hamzi Bin Ladenu
Sjedinjene Američke Države su ponudile nagradu od milion dolara za informaciju za jednog od sinova nekadašnjeg vođe al-Qaede Osame Bin Ladena, piše BBC.

Hamza Bin Laden je trenutno čelnik jedne islamističke militantne grupe, tvrdi vlast Sjedinjenih Američkih Država.

Pretpostavlja se da se njegova baza nalazi na granici između Afganistana i Pakistana.

Posljednjih nekoliko godina, on je pozivao svoje sljedbenike da napadnu Sjedinjene Američke Države i njene zapadne saveznike kao čin osvete za ubistvo njegovog oca.

Prije osam godina, specijalne jedinice Sjedinjenih Američkih Država su ubile Osamu Bin Ladena u pakistanskom mjestu Abbottabad. Tvrdi se da je on naredio napad na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. kada je ubijeno blizu tri hiljade ljudi.

Hamzu Bin Ladena, za kojeg se vjeruje da ima 30 godina su Sjedinjene Američke Države proglasile teroristom prije dvije godine.

Prema informacijama kojima raspolaže američki State Department, on je u braku sa kćerkom Mohammeda Atta koji je oteo jedan od aviona za napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku.

Pisma njegovog oca pokazuju da je Hamaa bio jedan od omiljenih sinova i da je u njemu vidio nasljednika za vođu al-Qaede.

Veći dio svojeg djetinjstva je proveo sa svojom majkom u Iranu gdje se i oženio. S druge strane, pretpostavka je da je živio u Pakistanu, Afganistanu i Siriji. 

"Vjerujemo da se nalazi na granici između Afganistana i Pakistana i da će preći u Iran. Ali, on može biti bilo gdje - u centralnoj ili južnoj Aziji", naglasio je asistent sekretara za diplomatsku sigurnost Sjedinjenih Američkih Država Michael Evanoff.

BBC podsjeća da je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država uslijedila 2001. godine kada je svrgnut talibanski režim.

U međuvremenu, al-Qaeda je ostala u sjeni takozvane Islamske države Iraka i Levanta koja je uspjela privući borce za napade na zapadne države i njihove saveznike.

"U prethodnom periodu je al-Qaeda bila relativno tiha, ali je to strateška pauza, a ne predaja", smatra američki koordinator za protuterorizam Nathan Sales.

"Al-Qaeda nije u stagnaciji. Ona je u procesu obnove i ostaje biti prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama i njenim saveznicima. Nemojte sumnjati da je al-Qaeda i dalje sposobna da nas napadne", zaključio je Sales - navodi BBC. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije