SAD napustile konferenciju o razoružanju zbog Venecuele

Fena
SAD napustile konferenciju o razoružanju zbog Venecuele

Sjedinjene Države u utorak su napustile konferenciju o razoružanju kako bi protestirale što Venecuela preuzima rotirajuće predsjedavanje forumom pod sponzorstvom UN-a - kako su učinile kada je prije godinu dana, kada je Sirija preuzela predsjedanje.

"Pokušali smo da učinimo sve što je u našoj moći da spriječimo države takvog tipa da predsjedavaju nad međunarodnim tijelima", izjavio je Robert Wood, američki ambasador za razoružanje, novinarima nakon što je napustio sjednicu u Ženevi.

"Predstavnik Juana Guaida, prelaznog predsjednika, trebao bi biti u ovom tijelu, trebao bi sjediti u stolici ovdje, režim Nicolasa Madura u suštini je mrtav, i jednostavno ne želi da bude ukopan", kazao je Wood.

Maduro je zadržao kontrolu nad državnim institucijama, nazivajući Guaida marionetom Washingtona i optužujući američke sankcije za hiperinflaciju i humanitarnu krizu u svojoj zemlji, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije