Priča Fate Sakoč: Doživjela strahote u ratu, a sad će dobiti 550.000 dolara

Radiosarajevo.ba
Priča Fate Sakoč: Doživjela strahote u ratu, a sad će dobiti 550.000 dolara

Tragom priče o tome da će Bosanka Fata Sakoč dobiti 550.000 dolara po sporazumu kojeg je sklopila sa tuženim policajcem Timothyjem Carlsonom u američkoj saveznoj državi Vermont, pojavile su se i nove pojedinosti i činjenice.

Namjerno maltretiranje

Američki mediji podsjećaju da je Sakoč 2011. godine tužila policajca Carlsona koji ju je u martu 2010. godine u rutinskoj saobraćajnoj kontroli kod mjesta Essex zaustavio i potom maltretirao.

Obje strane dogovorile su se da Carlson, koji je u međuvremenu dao otkaz u policiji u Vermontu i otišao u američku vojsku, isplati Fati Sakoč 550.000 dolara na ime obeštećenja, jer joj je prilikom maltretiranja pokrenuo posttraumatski stresni poremećaj, kojeg je zaradila u ratu u BiH.

Kako piše portal VTDigger.org, tu večer Sakoč se vraćala kući nakon što je završila smjenu u bolnici, gdje je radila kao medicinska sestra. Ona je optužila policajca za kršenje Četvrtog amandmana američkog ustava, koji zabranjuje protivpravno zatvaranje i zadržavanje osobe.

Prema sudskim dokumentima, Carslon je tražio od Sakoč da se podvrgne alkotestu, gdje je utvrđeno da nije vozila u alkoholiziranom stanju. Potom je uhapsio zbog navodne sumnje da je Sakoč vozila drogirana.

Policajac ju je odvezao do policijske stanice i potom u bolnicu, gdje je podvrgnuta testiranju krvi, i ponovo je utvrđeno da nije imala alkohola u krvi niti da je drogirana. Protiv nje su potom odbačene optužbe da je vozila u alkoholiziranom stanju ili da je pod dejstvom opijata.

Advokat Fate Sakoč, Brooks McArthur je izjavio da ona vjeruje da je Carslon uhapsio jer je morao nekoga procesuirati za pijanu vožnju kako bi brže napredovao u karijeri u policiji, piše VTDigger.org.

Suprugova ratna prošlost

Fata Sakoč je zajedno sa svojim suprugom Edinom imigrirala u Vermont početkom 2000-tih godina, a njen suprug je optužen da je sakrivao učeće u zločinima koji su se desili tokom rata u Bosni i Hercegovini, kako je u januaru 2015. godine pisao portal Sevendaysvt.com.

Prema navodima advokata McArthura, Sakoč je doživjela tegobna i bolna iskustva u Bosni i Hercegovini tokom rata.

“Iako policajac Carlson nije odgovoran za ono što je Sakoč proživjela u ratu u BiH, ona nije imala simptome PTSP-a prije privođenja. Odjedanput su ovi simptomi počeli izlaziti na površinu nakon hapšenja. Vjerovatno je privođenje bilo okidač za takvo psihičko stanje. Nažalost, ona je bila pogrešna osoba koju je trebalo zaustaviti i uhapsiti”, napomenuo je McArthur.

Dodao je da je nagodba u iznosu od 550.000 dolara vjerovatno najveća ikada suma novca koja je isplaćena zbog slučaja hapšenja pogrešne osobe u Vermontu.

Nakon što je Fata Sakoč tužila policajca, njen suprug Edin Sakoč odlučio je napustiti SAD, kao dio dogovora na zasebnom suđenju Edinu Sakoču za imigracionu prevaru, jer je sakrivao činjenicu da je učestvovao u ratnom zločinu 1992. godine, pisao je u decembru 2015. godine portal Sevendaysvt.com.

U julu 2015. godine Edin Sakoč se, u sporazumu o priznanju krivice za imigracionu prevaru, nagodio sa državnim tužiocem i naveo da će odmah napustiti Ameriku i nikad se više neće vratiti tamo u zamjenu da se odbace sve optužbe protiv njega.

edin-sakoc2.jpg - undefined

Edin Sakoč u Vermontu  Foto: Press File

Edin Sakoč se teretio da je 1992. godine silovao jednu ženu i pomagao drugom vojniku u ubistvu druge dvije žene.

Prema izjava svjedoka, Edin Sakoč i njegov kolega zvani “Boban” upali su u julu 1992. godine u kuću Miška i Nađe Đurašković u Počitelju tražeći tri Srpkinje koje je ovaj bračni par sakrivao.

Svjedoci su naveli da su dvojica muškaraca odveli jednu ženu iz kuće i stavili je u vozilo, koje je Sakoč potom odvezao. Žena je svjedočila, da je vozač, koji je imao masku, silovao u vozilu, prije nego je odveo u logor. Nakon toga, “Boban” i Sakoč su se vratili nazad i “Boban” je ubio druge dvije žene u kući.

Edin Sakoč je optužbe o silovanju i ubistvima odbacio, navodeći da je njegov ratni angažman bio potuno u skladu sa propisima i običajima ratovanja.

Tražio azil

Prema pisanju portala Sevendaysvt.com, Sakoč je prije rata živio u Počitelju, a 1970-tih služio je u JNA kao kuhar, dok je 1980-tih radio u Mostaru na održavanju željezničkih vagona.

Sakoč je u martu 2001. godine otišao u Hrvatsku gdje je od američke ambasade zatražio azil. U zahtjevu za azil, naveo je da su ga u augustu 1992. godine Hrvati zarobili i mučili jer je Musliman. Ispričao je da je uspio pobjeći iz zatočeništva, ali da nigdje nije bio siguran u BiH gdje su Hrvati u većini.

U maju 2001. godine odobreno mu je useljenje u SAD, i Edin je sa suprugom Fatom i sinom doselio se. U međuvremenu kćerka mu se rodila u SAD-u, a sin se vratio nazad u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije