SAD i Rusija na rubu sukoba: Odnosi gori i od vremena hladnog rata

Radiosarajevo.ba
SAD i Rusija na rubu sukoba: Odnosi gori i od vremena hladnog rata
Foto: EPA-EFE / Predsjednici Amerike i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin
Američki predsjednik Donald Trump, poznat po svojim objavama na Twitteru, ni ovaj put nije ostao hladan na prijetnje koje su stigle iz Libanona od ruskog veleposlanika Aleksandera Zasipkina.

Zasipkin je rekao kako će "Rusi srušiti svaku američku raketu ispaljenu prema Siriji".

Trump: Rusijo spremi se, stižu rakete, lijepe, nove i pametne

Trump je putem Twittera poručio: "Rusija obećava da će srušiti svaku raketu ispaljenu na Siriju. Pripremite se, jer one dolaze, lijepe i nove i 'pametne'! Ne biste trebali biti partneri 'sa životinjom' koja svoj narod ubija plinom i pri tome uživa!" 

Ipak, ni sat vremena pošto je upozorio da uskoro može očekivati raketni napad na Siriju, Trump je pozvao Rusiju na prekid "utrke u naoružanju" i ponudio pomoć za jačanje ruske privrede.

Trump je poručio i kako odnosi između SAD-a i Rusije nikad nisu bili lošiji, čak ni za vrijeme hladnog rata.

Rusija je na ponudu odgovorila da bi prvo trebali početi s uništenjem američkog hemijskog oružja.

Oglasila se Marija Zaharova: Prvi odgovor Rusije na prijetnje Trumpa

Moskva je također saopćila da ruska vojska pažljivo prati stanje u vezi sa Sirijom i upoznata je s kretanjima američkih ratnih brodova koji su na putu prema Zaljevu.

Američka mornarica objavila je u utorak da će borbena grupa, predvođena nosačem aviona USS Harry S. Truman, krenuti u srijedu prema Bliskom istoku i Evropi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da je SAD izmislio izvještaje o hemijskom napadu u Doumi i poručio da se to ne smije iskoristiti kao opravdanje za američke napade na mete sirijske Vlade.

SAD sa svojim saveznicima razmatra hoće li napasti Siriju zbog navodnog hemijskog napada u subotu u pobunjeničkoj Dumi pokraj Damaska, a za koji su ljekarske organizacije procijenile da je ubio najmanje 70 osoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije