SAD: "Heroj" poginuo spašavajući djecu, a prije 50 godina ubio dijete i pobjegao

Radiosarajevo.ba
SAD: "Heroj" poginuo spašavajući djecu, a prije 50 godina ubio dijete i pobjegao
BBC / Douglas Parkhurst i Carolee Ashby
Američki mediji prošle su sedmice Douglasa Parkhursta, 68-godišnjaka iz Mainea, proglasili za heroja nakon što je poginuo spašavajući djecu na bejzbol terenu od automobila koji je vozila žena koja je nakon udesa pokušala pobjeći.

Carol Sharrow (51) je uhapšena poslije udesa, a prethodno je automobilom prošla kroz glavnu kapiju parka u Sanfordu i vozila po terenu. Igrači koji su bili na terenu bježali su od pomahnitale vozačice. Nakon toga žena je udarila u zatvorenu kapiju. Zatim je krenula opet prema glavnoj kapiji i tada je udarila u muškarca koji je preminuo na putu do bolnice. Stravična scena odigrala se za vrijeme bejzbol utakmice i na terenu su se nalazila djeca, a svjedoci tvrde kako je Parkhurst poginuo spašavajući djecu.

No, sada se saznalo da je Parkhurst prije 50 godina automobilom usmrtio djevojčicu i pobjegao je s mjesta nesreće, piše BBC.

Te, 1968. godine bio je glavni osumnjičeni za smrt četvorogodišnje Carolee Ashby, a policijski izvještaji navode kako je njeno tijelo odbačeno 40 metara od siline udara. Carolee je šetala sa svojom 15-godišnjom sestrom da kupi svjećice za rođendansku tortu. Policija je potom primila dojavu da je Parkhurst, tada 18-godišnjak, tu istu noć imao "čudnu saobraćajnu nesreću". Ispitali su ga, ali je negirao da je učestvovao u udesu.

Ipak, prije pet godina, policija je ponovo otvorila slučaj i ponovo ga ispitala, kazavši mu kako ga ne mogu krivično goniti zbog slučaja jer je prošlo pedeset godina, pa je Parkhurst konačno priznao što je učinio.

Kazao je kako su on i njegov brat pili alkohol prije nesreće: "Samo sam čuo udarac i nisam vidio šta sam udario. Nisam ni stao, ne sjećam se ni da sam pritisnuo kočnicu. Nisam vidio djecu, ali znam u svom srcu da sam ja udario malenu Carolee." Rekao je i da je njegov brat spavao na zadnjem sjedištu u trenutku udesa.

Nakon što je čuo vijesti o Parkhurstovoj smrti, Russ Johnson, umirovljeni policajac koji je riješio slučaj Carolee Ashby, kazao je za tamošnje medije:
"Čudni su putevi Božji. Zbog tajne gospodina Parkhursta je jedna obitelj patila pedeset godina", kazao je Johnson, nazvavši stradanje Parkhursta čudnom igrom sudbine.

Sestra ubijene djevojčice, Darlene, kazala je: "Ova priča je sada zatvorila krug. Ono što se desilo mojoj sestri sada se desilo njemu. Krug je zatvoren, vrijeme je da krenemo dalje."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije