Rusija suspendirala sporazum s SAD-om: Hoće li gorjeti nebo iznad Sirije

Radiosarajevo.ba
Rusija suspendirala sporazum s SAD-om: Hoće li gorjeti nebo iznad Sirije
/ printscreen
Rusija je povukla prvi konkretan potez nakon američkog napada na zrakoplovnu bazu sirijske vojske u Homsu.

Kremlj je suspendirao Memorandum o sprečavanju incidenata i osiguravanju letova avijacije tokom operacije u Siriji, ranije zaključen s Washingtonom, saopćilo je Ministarstvo za vanjske poslove Rusije.

Moskva je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da održi hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o raketnom napadu SAD-a na Siriju, navodi se u saopćenju.

U noći između četvrtka i petka Sjedinjene Američke Države lansirale su 59 raketa Tomahawk na sirijski vojni aerodrom Shayrat, koji je 38 kilometara udaljen od Homsa.

"Ovo nije prvi put da SAD pokazuje ovakav nepromišljen pristup koji samo pogoršava postojeće probleme u svijetu i stvara prijetnju sigurnosti. Prisustvo američkih trupa i trupa drugih zemalja u Siriji bez saglasnosti Vlade te zemlje ili odluke Vijeća sigurnosti UN-a predstavlja grubo, eksplicitno i neopravdano kršenje međunarodnog prava", ističe se u saopćenju Ministarstva za vanjske poslove Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije