Rusija protestuje zbog skinutih zastava s konzulata u SAD-u

Radiosarajevo.ba
Rusija protestuje zbog skinutih zastava s konzulata u SAD-u
Predstavnici SAD-a skinuli su zastave s objekata zatvorenog konzulata Rusije u San Francisku, na šta su ruski diplomati protestovali, navodi se u saopćenju Ambasade Rusije u Washingtonu.

"Američkoj strani uručena je protestna nota zbog skidanja ruskih zastava s naših objekata u San Francisku koji se nalaze pod kontrolom američkih vlasti. To je za nas krajnje neprijateljski korak. Tražimo da ruski državni simboli hitno budu vraćeni na svoje mjesto i da se takvo nešto ne ponovi", navodi se u saopćenju ruske ambasade u SAD-u, prenosi Tanjug.

Američke vlasti zatražile su 31. augusta od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama trgovinskog predstavništva u Washingtonu i odjeljenju tog predstavništva u New Yorku.

Ruski diplomati ispunili su taj zahtjev do 2. septembra.

Moskva je akcije Washingtona nazvala "nasilnim zauzimanjem" ruske diplomatske imovine.

Američka naredba za zatvaranje konzulata reakcija je na ruski nalog za smanjenje američkog diplomatskog osoblja u Rusiji, u razdoblju kad su odnosi između dvije zemlje vrlo zategnuti.

State Department ranije je saopćio da je odluka o zatvaranju donesena "u duhu reciprociteta".

SAD je prethodno saopćio da je "u potpunosti proveo" naredbu Vlade Rusije za smanjenje osoblja u svojim diplomatskim predstavništvima u Rusiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije