Rusija, Iran i Sirija upozorili SAD: Ne ponavljajte agresiju na suverenu državu

Anadolija
Rusija, Iran i Sirija upozorili SAD: Ne ponavljajte agresiju na suverenu državu
/ Anadolija
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Moskvi - nakon sastanka sa iranskim i sirijskim šefovima diplomatije Javadom Zareefom i Velidom Mualimom - da je američko raketiranje zračne baze u Siriji protivno međunarodnom pravu.

Lavrov je naveo i kako Rusija traži "opsežnu, objektivnu i otvorenu međunarodnu istragu u vezi sa napadom u Idlibu". 

Sergej Lavrov je naveo da su današnji sagovornici, učesnici trilateralnog sastanka, saglasni da je američki napad na vojnu vazduhoplovnu bazu u Siriji "kršenje međunarodnog prava i čin agresije na suverenu zemlju".

On je upozorio Sjedinjene Američke Države (SAD) u ime sve tri zemlje, da takav korak ne bude ponovljen jer je to kako je rekao, "samo izgovor za činjenje koraka kako bi bio svrgnut režim sa vlasti".

Iranski šef diplomatije Javad Zareef je rekao kako su jednostrani potezi koji za cilj imaj udar na suverenitet neke zemlje, jednostavno neprihvatljivi. 

U vezi sa napadom hemijskim oružjem u Idlibu Zareef je naveo kako su "Sjedinjene Američke Države umjesto da provedu istragu u Idlibu, napale sirijsku vojsku".

Sirijski ministar Mualim je ustvrdio kako su snimci iz Khan Sheihuna montirani te kako "oni ne koriste hemijsko oružje protiv svog naroda".

On je naveo i kako rezultati na osnovu uzoraka stradalih koji su analizirani u Turskoj u prisustvu predstavnika Organizacije za zabranu hemijskog oružja za njih nisu prihvatlji jer su rađeni na teritoriji susjedne zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije