Ronilac koji je preminuo spašavajući dječake: Čovjek koji je volio život

Radiosarajevo.ba
Ronilac koji je preminuo spašavajući dječake: Čovjek koji je volio život

Spašavanje 12 dječaka i njihovog trenera iz tajlandske pećine, dobilo je tragični ishod kada je preminuo ronilac koji je nosio dječacima boce sa kisikom.

Nekadašnji pripadnik tajlandske mornarice – Saman Gunan (38) se ugušio tokom poplave u pećini jer nije imao dovoljno kisika. Da ironija bude veća – djeci je dobacio boce s kisikom, upravo onim što je njemu bilo potrebno da preživi.

Njegovo tijelo je izvukao njegov kolega ronilac. Našao ga je bez svijesti i pokušao je da ga oživi – no neuspješno. Tijelo hrabrog Gunana je poslano u njegov rodni kraj Roi Et, piše The Evening Standard.

Gunanov profil na Facebooku pokazuje koliko je volio život. Rado je trčao i vozio bicikl, učestvovao u utrkama... Ovo je prvi incident u ovom slučaju s tragičnim ishodom. Rama X, kralj Tajlanda, rekao je da će platiti sprovod ovog heroja.

Broj volontera koji žele učestvovati u spašavanju dječaka, raste iz sata u sat. A smrt Gunana koji je bio iskusan i treniran za ovakve situacije, pokazuje koliko je riskantna ova operacija.

„Nećemo dopustiti da njegova žrtva bude uzaludna. Mi nastavljamo“, rekao je admiral SEAL-a Apakorn Yuukongkaew za NewsAsia.


Napominjemo da je u utorak počela treća operacija spašavanja u tajlandskoj pećini u kojoj su još ostala četiri dječaka i njihov nogometni trener. U pećinu ide 19 ronioca, piše Guardian, a uprkos jakoj kiši tokom noći, uslovi u pećini nisu se puno promijenili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije