Roditelji upozoreni na novu, jezivu aplikaciju koja djecu poziva na samoubistvo

Radiosarajevo.ba
Roditelji upozoreni na novu, jezivu aplikaciju koja djecu poziva na samoubistvo
PrtScr / Prestrašni prizori iz igrice Doki Doki

Posljednjih godina, internetom kruže bizarne i zastrašujuće aplikacije koje za cilj imaju nagovoriti djecu da počine samoubistvo.

Plavi kit, Momo...brojne su bile jezive psihološke igre koje su uzele život mališana diljem svijeta.

Sad je stigla nova aplikacija sa istom namjerom, a zove se Doki Doki Literature Club

Britanska škola iz Cornwalla prva je izdala upozorenje roditeljima da osiguraju da njihova djeca nemaju ovu aplikaciju, koja se viralno širi među tinejdžerima.

Faksimil upozorenja iz škole - undefined

Foto: Daily Mail: Faksimil upozorenja iz škole

Doki Doki se reklamira kao igrica o zabavljanju u školii u prvih sat vremena igre ne dešava se ništa strašno. Igrica se igra tako što djeca biraju između više odgovora kako bi oformili veze s karakterima i, u ovisnosti od odgovora, igra završava drugačije. Ono što je strašno jeste što brojni krajevi igre završavaju samoubistvom karaktera koji se vješaju ili ubadaju u stomak. Igra je namijenjena za djecu stariju od 13 godina, ali se može lako naći i na Google Playu (Android) i na App Storeu (iOS), a mlađa djeca mogu bez problema kliknuti da su stariji i mogu igrati.

Britanska policija još je u junu izdala upozorenje za aplikaciju, no, od početka nove školske godine, Doki Doki je opet postao viralan.

Doki Doki je već odgovoran za brojna samoubistva, uključujući i smrt 15-godišnjeg Bena Walmsleya iz Manchestera. Njegov otac naveo je kako igrica počne naivno, no onda sve postane ozbiljno - stalno su mu dolazile poruke od karaktera u igri, i u sred noći, i od njega bi tražili da ispuni nemoguće zadatke, ako ih ne bi uspio, poruke su postajale zastrašujuće.

Iza ove igre, koja je izašla 2017, stoji kompanija Salvato, a igru su downloadovali miliona tinejdžera diljem svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije