Roditelji preminulog 9-godišnjaka poslali emotivnu poruku javnosti

Radiosarajevo.ba
Roditelji preminulog 9-godišnjaka poslali emotivnu poruku javnosti
Foto: Facebook / Tristan Lang

Tristan Lang, 9-godišnjak iz Kalifornije, preminuo je sedmicu dana nakon što je došao kući sa simptomima obične gripe.

Kako se poslije doznalo, dječak je obolio od adenovirusa i to prilično agresivnog soja ovog virusa, i on je 11. dijete koje je u SAD-u preminulo od ovog virusa od početka godine.

Njegovi roditelji Belle i Mark uputili su potresno upozorenje javnosti, poručivši roditeljima da su simptomi adenovirusa tako 'suptilni' da ni njih dvoje - a oboje rade kao medicinski tehničari - nisu primijetili koliko je njihovo dijete bolesno. 

Adenovirus je inače smrtonosan kod djece koja imaju oslabljen imuni sistem, no Tristan je bio savršenog zdravlja - netom prije što se razbolio, učestvovao je na državnom Taekwondo takmičenju.

Roditelji su poslije otkrili da su se njegovi simptomi brzo pogoršali, no u početku je sve podsjećalo na običnu gripu - groznica, kašalj, umor, glavobolja i mučnina. Dječaku su odmah dali Tylenol, no lijek nije pomogao. 

"Mislili smo da je umoran, malo dehidriran. Davali smo mu Tylenol i Motrin - simptomi bi se malo ublažili, ali bi se vratili", priča njegov otac. 

Nakon nekoliko dana, odveli su ga u bolnicu, no ljekari su ga vratili kući, kazavši da je dijete "samo" dehidrirano. Nažalost, pogriješili su i Tristanu se stanje pogoršalo do te mjere da dijete nije moglo da se sjeti sopstvenog imena. 

Tristan je tek tad primljen u bolnicu, gdje je ustanovljeno da mu je otekao mozak. Prvo su ga testirali na meningitis, no nalazi su bili negativni. Potom su shvatili da je riječ o adenovirusu, no mališanu se stanje već bilo jako zakompliciralo i dijete je preminulo.

"Četiri puta mu je srce stalo, nakon četvrtog puta, ljekari su nam rekli da će Tristan umrijeti. Kao medicinski tehničar, znam to. Kao otac, nisam to želio vjerovati", ispričao je Mark i dodao: "Vjerovatno je Bog trebao ratnika gore na nebu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije