Rođeni u BiH, dobili austrijsko državljanstvo, s devetero djece preselili u Siriju

Radiosarajevo.ba
Rođeni u BiH, dobili austrijsko državljanstvo, s devetero djece preselili u Siriju
Foto: Kleine Zeitung / Regionalni sud u Grazu
Na Regionalnom sudu u Grazu okončan je ponovljeni proces protiv članova dvije porodice – austrijskih državljana rođenih u BiH.

Oni su optuženi za pripadnost terorističkoj i kriminalnoj organizaciji ISIL, kao i za zlostavljanje i zanemarivanje maloljetne djece, piše Wiener Zeitung

Glave porodica austrijskih Bosanaca zaveli su radikalni vjerski propovjednici u Grazu koji su ih nagovorili da se u decembru 2014. godine, zajedno s devetero djece, presele u Siriju.

Iz Štajerske su, preko Turske, došli u Siriju i uselili se u stanove koje im je dodijelio ISIL. Zauzvrat su, zajedno sa svojom djecom, trebali graditi društvene strukture tzv. Islamske države.

Tužilaštvo je objasnilo da su muškarci pohađali "kurs šerijata" i dobili borbenu obuku u Siriji. Međutim, pokazalo se da život pod okriljem ISIL-a nije bio tako ružičast kako su zamišljali pa su članovi dvije porodice u aprilu 2016. pobjegle u Tursku, odakle su deportirani u Austriju.

U svojoj domovini odmah su uhapšeni, a optuženi su, između ostalog, za zlostavljanje djece jer su najmlađi bili izloženi bombardiranju, dok su djevojčice na temperaturama višim od 40 stepeni Celzijusa, morale nositi nikab, veo i rukavice.

"Mnogi pustinjski narodi nose tamnu odeću jer je to najbolja zaštita od sunca", pokušao je jedan od branitelja osporiti navode tužitelja.

Optuženi bračni parovi priznali su navode tužilaštva. Prije 12 mjeseci, na prvom procesu dvojica muškaraca i 40-godišnja žena osuđeni su na po 10 godina zatvora, a četvrta optužena osoba na devet godina. Suđenje je moralo biti ponovljeno jer je Vrhovni sud utvrdio nepravilnosti. 

Na novom suđenju optuženima su malo ublažene kazne: Muškarac (39) je dobio devet godina i devet mjeseci, njegova supruga (40) devet godina i tri mjeseca, koliko i otac druge porodice (50), dok je posljednja optužena (44) osuđena na osam godina i tri mjeseca zatvora. Četiri osuđene osobe su odmah najavile žalbu na presudu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije