Rizikuju živote da bi spasili ugrožene životinje: Znamo da možemo poginuti

Radiosarajevo.ba
Rizikuju živote da bi spasili ugrožene životinje: Znamo da možemo poginuti
Zora je na obalama jezera Edward i Sunce se javlja iznad vulkana na istočnom obzoru. Izmaglica se vidi iznad vode. U šumi su slon, nilski konj i bizon. Njih čuva 26 naoružanih rendžera zabarikadiranih u osmatračnici.

Potom je tišina odjedanput prekinuta. Čuju se pucnji, čitavi okviri metaka iz automatskih pušaka pucaju. Napadači u talasima izliječu iz drveća. Neki su se približili dovoljno da mogu baciti koplje i strijele.

Kasnije će rendžeri saopćiti svojim komadantima da je napadača bilo više od stotinu. Žestoka borba trajala je 45 minuta. Rendžerima je ponestalo municije i oni se povlače, te sa sobom nose tri mrtva tijela svojih drugova. Desetine mrtvih napadača leže na zemlji.

Ovo nije laka profesija. Izgubiti svoje kolege i prijatelje veoma je bolno. Mi smo izabrali ovaj posao i znamo za rizik”, izjavio je za Guardian zamjenik direktora Virunga nacionalnog parka na istoku Konga Innocent Mburanumwe.

kongo-nacionalni-park-gorila2.jpg - undefined

Naoružani rendžeri čuvaju Nacionalni park Virunga od uništenja    Foto: Guardian

Ogromno prostranstvo proteže se na gotovo 13.000 kvadratnih kilometara gustih šuma, savana i planina na istočnoj granici Demokratske republike Kongo.

Sukob koji se dogodio prošlog augusta jedan je od najkrvavijih u posljednjih nekoliko godina u Nacionalnom parku Virunga.

Mburanumwe to naziva “ratom niskog intenziteta”, koji je u zadnjih 20 godina odnio živote 170 rendžera. Zbog ove činjenice Nacionalni park Virunga proglašen je jednim od najopsnijih projekata zaštite prirode na svijetu.

“Svakog dana kada su patrole u ophodnji, znamo da mogu biti napadnuti. Znamo da možemo izgubiti nekoga ili da mi sami možemo poginuti”, navodi Mburanumwe.

Prijetnja koja se nadvila nad Virungom, domom najveće populacije kritično ugroženih planinskih gorila kao i stotina drugih rijetkih vrsta životinja, je višestruka.

kongo-nacionalni-park-gorila3.jpg - undefined

Planinske gorile su pred istrebljenjem     Foto: Guardian

Naoružane pobunjeničke grupe, ojačale su u iskustvu koje su stekli u borbi protiv trupa vlade Konga. Tu su i pobunjeničke grupe iz susjednih država, lokalne bande, milicije i šumokradice. Potom, parku je velika prijetnja i izuzetno unosna proizvodnja uglja kojoj treba drveće iz parka kao sirovina, te ilegalno ribarstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije