Riječi Davutoglua: Turska će uvijek biti uz prijatelje od Sarajeva do Somalije

Anadolija
Riječi Davutoglua: Turska će uvijek biti uz prijatelje od Sarajeva do Somalije
U Ankari se danas održava drugi vanredni kongres turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti)

Predsjednik te političke opcije i aktuelni premijer Turske Ahmet Davutoglu je u obraćanju istakao kako se može opraštati i povlačiti sa funkcija, zvanja i fotelja, ali kako se nikada neće odreći i povući iz misije, prioriteta i borbe koju vodi pokret AK Partije.

„Mi ne trčimo za kratkotrajnim i prolaznim temama, već trajnim vrijednostima i dobru. Nikada nećemo pokleknuti na tom putu, niti nasjesti na zamke, niti ćemo ikada zaboraviti našu misiju i ljubav“, poručio je Davutoglu i dodao da danas u Ankari nije opoštajni kongres, već kongres nastavka puta, baš kao što je to bio i prvi vanredni kongres u augustu 2014. godine kada je na funkciji čelnika stranke naslijedio aktuelnog predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Praćen ovacijama u dvorani, Davutoglu je kazao da je nakon prvog vanrednog kongresa prije dvije godine AK Partija održala datu riječ i nastavila borbu za pravdu i prosperitet koju je ranije vodila sa Erdoganom na čelu. Poručio je da niko ne sumnja da će taj put stranka nastaviti i dalje.

„Svi zajedno smo vodili snažnu političku borbu i zajedno ostvarivali uspjehe. Cijelo vrijeme smo pomno nadzirali jedinstvo, zajedništvo i bratstvo unutar naše stranke i pokreta. Uz Božju pomoć ćemo to nastaviti do svog posljednjeg daha“, poručio je Davutoglu.

Podsjetivši da je AK Partija u osjetljivom periodu prošla kroz iskustvo dva ciklusa izbora i ostvarila velike uspjehe, Davutoglu je kazao da nisu dozvolili nikaku šansu za uspjeh onih koji su priželjkivali kaos i destabilizaciju u toj zemlji. Dodao je da je i turska vlada za svega tri mjeseca realizirala sva predizborna obećanja i nastavila sa realizacijom megaprojekata koje je započeo osnivač stranke Erdogan.

Ukazujući na krize u zemljama regije i globalne krize na više polja, Davutoglu je kazao da je AK Partija u Turskoj preuzela veliku odgovornost u teškom vremenu i pokrenula odlučnu i žestoku borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima i organizacijama sa ISIS-om i PKK-om na čelu.

„Rekli smo da ćemo nastaviti antiterorističku borbu sve dok svaku planinu, rijeku, grad i mahalu ne očistimo od terorističkih elemenata. To smo obećali našim šehidima i naciji i neka niko ne smunja da ćemo to i učiniti. Uprkos požarima u susjedstvu, očuvali smo stabilnost u zemlji i to ćemo i dalje činiti“, kazao je Davutoglu.

Davutoglu je dalje kazao kako je AK Partija u proteklih 14 godina ostvarila pobjede na svim izborima jer je utemeljena na šest osnovnih načela prerasla okvire političke stranke i prerasla u pokret i borbu za pravdu i progres koji su nastali kao plod kolektivne svijesti i potrebe.

„Progres zajednice, nacije i države moguć je isključivo na temeljima pravde. Uvjeren sam da ćemo realizirati započete ustavne reforme i usvojiti novi ustav koji će biti demokratski, pravedan i slobodarski, te koji će zadovoljiti volju i potrebe našeg naroda“, kazao je Davutoglu.

Ukazujući i na načelo AK Partije da se Turska prema prijateljskim, bratskim i ugroženim narodima u svijetu odnosi s milošću, Davutoglu je kazao da je Turska srce, savjest i nada u očima njenih prijatelja od Azije, preko Balkana, Bliskog Istoka, pa do Afrike.

„Uvijek smo širili ruke i nikada nismo same ostavili stotine miliona naše braće koja na nas gledaju očima nade. Obraćam se svoj našoj braći od Sarajeva do Krima i Somalije, ne brinite, Turska će uvijek biti uz vas sa svim merhametom, odanošću i snagom koje je utjelovila AK Partija“, poručio je Davutoglu.

Naglasivši kako neki mogu misliti da mu današnje obraćanje Kongresu nije lako, Davutoglu je kazao da mu je uvijek najveću čast predstavljalo prisustvovati i obraćati se skupu svih onih koji su saputnici na putu progresa i dobra.

„Moja lična želja nije bila da izađem danas i obraćam vam se na novom kongresu nedugo nakon izborne pobjede. Svjestan sam i vaše uznemirenosti zbog ove situacije, ali naša borba, misija i budućnost su važniji od svih naših ličnih pitanja. Osnovni razlog što sam šest mjeseci nakon velike izborne pobjede donio odluku o primopredaji dužnosti i sazivanju vanrednog kongresa jeste plod beskrajne važnosti koju pridajem očuvanju jedinstva i cjelovitosti naše stranke i zabrinutost da pokret AK Partije ne bude narušen“, poručio je Davutoglu i dodao da je najvažnije da se očuva jedinstvo stranke i da srca svih njenih članova kucaju istim ritmom.

Ističući kako će danas predati emanet i funkciju novom predsjedniku stranke, Davutoglu je aktuelnom turskom ministru transprta, pomorstva i komunikacija Binaliju Yildirimu čestitao na kandidaturi za njegovog nasljednika i poželio uspjeh.

Na kraju obraćanja Davutoglu je kazao kako ostaje predan svom radu unutar AK Partije i kako taj pokret i put pripadaju cijeloj naciji, a nikome lično.

Na upit prisutnima u dvorani da li mogu posvjedočiti da je predano i neprekidno radio za dobrobit države, naroda i stranke, Davutoglu je izmamio ovacije prisutnih i poručio da će tu potvrdu uvijek čuvati u srcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije