Retorika zaoštrena: Kina optužila Ameriku za ekonomski terorizam

Radiosarajevo.ba
Retorika zaoštrena: Kina optužila Ameriku za ekonomski terorizam

Kina je saopćila da bilateralni trgovinski rat koji je pokrenuo američki predsjednik Donald Trump predstavlja "ogoljeni ekonomski terorizam".

"Ovo namjerno podsticanje trgovinskog spora predstavlja ogoljeni ekonomski terorizam, ekonomski šovinizam i čisto ekonomsko maltretiranje", rekao je zamjenik kineskog ministra svanjskih poslova NR Kine Zhang Hanhui na konferenciji za novinare, prenosi France Presse (AFP).


Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskih nametima na stotine milijardi dolara robe.

Tenzije su porasle početkom maja kada je Trump odlučio da uvede dodatnu carinu na više od 200 milijardi dolara kineske robe.

Trump je takođe naložio pokretanje procedure o uvođenju carine na skoro sav uvoz kineske robe.

Napetost je dalje povećana poslije nedavne Trumpove odluke da kinesku telekomunikacionu kompaniju Huawei stavi na crnu listu nacionalne sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije