Rekord u EU: Zaplijenjeno čak 140 tona kokaina

Radiosarajevo.ba
Rekord u EU: Zaplijenjeno čak 140 tona kokaina
Foto: Pixabay / Ilustracija / Ilustracija

Evropske vlasti plijene sve veće količine čistog kokaina, navodi se danas u izvještaju Evropskog centra za borbu protiv narkotika i ovisnosti (EMCDDA) koji ukazuje i na sve veću upotrebu sintetičkih droga i prodaje droge uz pomoć mobilnih telefona, prenosi Srna.

„Porast krijumčarenja narkotika putem društvenih medija, tamnog interneta i kokainskih pozivnih centara, odakle dileri vrlo brzo snabdijevaju korisnike, dovodi do 'uberizacije' trgovine narkoticima“, upozorava se u izvještaju.

Direktor EMCDDA, čije je sjedište u Lisabonu, Aleksis Gusdil ističe da i dalje rastu izazovi sa kojima se ova organizacija sučava.

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos naglasio je da EU i njeni partneri moraju da paze na ulogu digitalizacije na tržištu narkotika i da nema vremena za oklijevanje.

Članice EU zaplijenile su rekordnih 140 tona kokaina tokom 2017. godine, čija je ulična vrijednost u bloku između 55 do 82 eura po gramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije