Redžep Ćatić: Pošteni Bosanac vraća nađene novčanike i odbija nagradu

Radiosarajevo.ba
Redžep Ćatić: Pošteni Bosanac vraća nađene novčanike i odbija nagradu
/ Redžep Ćatić (Foto: Merkur)
Mještani gradića Schongau u Bavarskoj dobro znaju Redžepa Ćatića. Ovaj 66-godišnji Bosanac, koji živi u Schongau od 1972. godine, ima poseban osjećaj kada je u pitanju pronalazak izgubljenih novčanika.

Ne samo da pronalazi stvari nego uvijek odbija nagradu za poštenje, piše minhenski dnevni list Merkur.

"Moja supruga se pita kako se stalno vraćam kući s tuđim novčanicima koje sam našao na ulici ili na pločniku.  Očigledno, imam dobar nos", smije se Redžep Ćatić, kojeg u Schongauu zovu po nadimku Hadžija.

Prije nekoliko dana Ćatić je išao u stari grad Schongau kada je na Semerstraße vidio nešto na cesti.

“Nije valjda ponovo novčanik...", rekao je 66-godišnji penzioner koji je radio dugi niz godina u građevinskoj firmi kao zidar.

Hadžija nije pogriješio: To je zaista bio novčanik. Opet!

"Više od deset novčanika pronašao sam na putu ili na trotoarima", kaže Bosanac. 

Kada pronađe novčanik, ne dira novac već vrlo pažljivo izvadi samo ličnu kartu kako bi se utvrdilo ko je vlasnik. U posljednjem slučaju otkrio je da je novčanik izgubila stanovnica obližnjeg Peitinga.

Svoj novčanik odložila je na krov automobila i zaboravila na njega. U starom gradu Schongau otkrila je da nema novčanika, vozila nazad i tražila ga, ali uzalud. Razočarana, vratila se u Peiting. Tada je zazvonio telefon.

“Da li ste nešto izgubili”, pitao je Redzep Ćatić. Skočila je u zrak od radosti…

Otišla je u Schongau još ne vjerujući da će dobiti nazad novčanik s dokumentima. Željela se zahvaliti nagradom od 50 eura, ali Redžep Ćatić je odbio. Žena je bila uporna, omekšala 66-godišnjeg penzionera s 20 eura.

Prije mjesec dana Ćatić je također pronašao novčanik u Schongau i dostavio ga policiji, jer je vlasnik nije bio dostupan putem telefona. 

U posljednjih 15 godina Bosanac - koji je oženjen i ima troje odrasle djece - pronašao je više od deset novčanika i sve vratio vlasnicima. A vlasnici su mu se uvijek zahvaljivali od srca.

"Znam iz vlastitog iskustva kako je kad izgubiš novčanik", rekao je Hadžija jer je i sâm izgubio novčanik u telefonskoj govornici.

To što često nailazi na izgubljene novčanike objašnjava činjenicom da, kao penzioner, ima mnogo vremena. Često pješači ili vozi bicikl. Prošle godine je, ni kriv ni dužan, učestvovao u nesreći kada ga je udario automobil. Ćatić je udario glavom u vjetrobransko staklo, zadobio teške povrede ramena i rebara.

“Bio sam klinički mrtav”, kaže 66-godišnji Ćatić.

Srećom, preživio je i oporavio se. Hadžija može nastaviti s pronalaskom novčanika…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije