"Razvijaju nuklearno oružje": Optužbe koje bi mogle potpaliti veliki rat

Radiosarajevo.ba
"Razvijaju nuklearno oružje": Optužbe koje bi mogle potpaliti veliki rat
Foto: Thinkstock / Ilustracija

“Iran razvija nuklearno oružje na drugom tajnom mjestu koje je uništio kako bi sakrio dokaze”, tvrdi izraelski premijer Benjamin Netanyahu, prenosi Daily Mail

Netanyahu je u ponedjeljak tokom dramatične konferencije za novinare otkrio postojanje nalazišta u Abadehu u centralnom Iranu.

Ukazujući na satelitske snimke, rekao je da je Izrael otkrio postojanje tajne baze u nuklearnim arhivima prokrijumčarenim iz Irana i počeo gledati mjesto koje je Iran tada uništio kako bi prikrio svoje tragove. Netanyahu tvrdi da su fotografije dokaz “konzistentnog obrasca iranskih laži i obmana” oko njihovog nuklearnog programa, te poziva svjetske čelnike da se pridruže američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u izricanju sankcija Iranu.

Ove informacije došle su nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) otkrila tragove urana na drugom mjestu koje Iran nije proglasio dijelom svog nuklearnog programa, nakon što je Izrael otkrio njegovo postojanje.

Osim toga, saopćeno je kako je Iran počeo ispunjavati svoje prošlosedmično obećanje vezano za daljnje kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. sa svjetskim silama, ovaj put instalirajući naprednije centrifuge i krećući se u pravcu obogaćivanja urana, što taj sporazum zabranjuje.

Diplomati kažu da Iran tek treba objasniti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju kako su čestice urana završile na onome za što je Teheran rekao da je postrojenje za čišćenje tepiha.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se žestoko protivi iranskom nuklearnom sporazumu s velikim silama, prvi je put ukazao na to mjesto prošle godine nazivajući ga “tajnim atomskim skladištem” i rekavši da je u njemu bio neodređeni radioaktivni materijal koji je od tada uklonjen.

Pojedinosti inspekcija IAEA-e povjerljive su i agencija ih uglavnom ne komentira. Šef IAEA-e jasno je rekao kako je na sastancima u Teheranu u nedjelju potaknuo Iran na unapređenje suradnje s UN-ovim promatračima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije