Razorno nevrijeme pogodilo Španiju: Ima poginulih

Radiosarajevo.ba
Razorno nevrijeme pogodilo Španiju: Ima poginulih
Foto: Twitter / Nervrijeme u Almeriji

U toku sedmice jugoistočnu Španiju je pogodilo nevrijeme. Tri osobe su poginule, piše CNN.

Posljednja žrtva je pronađena u gradu Almeria gdje se utopila jedna žena. U trenutku nevremena bila je u automobilu koji se nalazio u tunelu, navodi AFP.

Vlast ovog španskog grada je preko Twittera ukazala na to da je u tunel ušla velika količina vode, te da je poplavio u nekoliko minuta.

Španski premijer Pedro Sanchez je također preko ove društvene mreže poručio da je "bila teška noć. Nekoliko lokacija je još pod nadzorom zbog intenzivne kiše. Duboko žalimo zbog treće žrtve u Almeriji".

Tokom nevremena, koje je uzrokovalo poplave, u četvrtak, 12. septembra su poginuli 61-godišnjak i njegova 51-godišnja sestra. Bili su u automobilu kojeg je zahvatila bujica u gradu Caudete, navodi AFP.

Nevrijeme je počelo u srijedu, 11. septembra. Pala je velika količina kiše. Državni meteorološki zavod je upozorio na "ekstremni rizik" za područja Valencije, Alicantea, Murcije, Almerije i otoka Balearic.

Zbog nevremena je onemogućeno funkcionisanje saobraćaja. U funkciji nije bio javni prevoz. Nije funkcionisao željeznički saobraćaj. Aerodromi u Almeriji i Murciji su zatvoreni.

Vlast je apelovala građanima da ostanu u svojim domovima, ako je to moguće. Nastava je obustavljena, navodi AFP.

U petak, 13. septembra je spašeno 60 ljudi koji su se nalazili u prirodnom rezervatu Cabo de Gata.

Iz britanskog meteorološkog zavoda su u izjavi za CNN upozorili da još uvije postoji mogućnost da je neko stradao, te da su moguća dodatna oštećenja imovine i infrastrukture,

"Oluja će se nastaviti u istočnoj Španiji i otoku Balearics u toku sedmice, ali očekujemo da će oslabiti u nedjelju", istakli su.

Britanska vlast je sugerirala svojim državljanima koje je zadesilo nevrijeme da slušaju savjete lokalnih vlasti, piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije