Razmjere tragedije iz ptičije perspektive: Zgarište na Notre Damu

Radiosarajevo.ba
Razmjere tragedije iz ptičije perspektive: Zgarište na Notre Damu
Foto: Russia Today / Katedrala Notre Dame nakon požara

Svjetska javnost još je potresena prizorima požara u pariškoj katedrali Notre Dame. Dva dana poslije vrlo uznemirujućeg događaja, opisanog i kao tragedijom, ne prestaju se pojavljivati nove informacije o njemu.

Gori čuvena katedrala Notre Dame

Portal Russia Today je objavio video snimak načinjen uz pomoć kvadrokoptera odnosno drona na kojem je moguće vidjeti posljedice požara kojeg su vatrogasci gasili satima.

Perspektiva iz ptičije perspektive je potvrdila ranije rečeno - civilizacijska znamenitost je pretrpjela velika oštećenja. Posebno se to odnosi na krovnu konstrukciju koja je u potpunosti uništena.

Nakon požara koji se desio prekjučer, 15. aprila, mnogi pojedinci i kolektivi su obećali da će pomoći u rekonstrukciji sakralnog objekta od neprocjenjive vrijednosti.

Samo su francuski biznismeni obećali donirati nekoliko stotina miliona dolara za obnovu. Procjena stručnjaka je da će to trajati čak nekoliko desetljeća.

Prvog dana nakon požara: Donacije za obnovu Notre Dame premašile 600 miliona eura

Prema navodima svjetskih medija, u 850 godina starom Notre Damu su se nalazile iznimno vrijedne umjetnine, artefakti i relikviji. Veliki broj njih je spašen od vatrene stihije, ali neki nažalost nisu.

Urušio se i glavni, najviši toranj, međutim uspjela su se održati dva preostala tornja na kojima se nalaze zvona. 

Gori katedrala Notre Dame u Parizu: Pogledajte trenutak kada se srušio glavni toranj

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije