Razbijen međunarodni lanac: Prodavali konjsko meso kao teletinu

Radiosarajevo.ba
Razbijen međunarodni lanac: Prodavali konjsko meso kao teletinu
U akciji na tlu EU uhapšeno je 66 osoba, nakon što je razbijen međunarodni lanac ilegalne trgovine konjskim mesom širom Europe, objavila je europska policija Europol.

Kriminalna grupa optužena je za prodaju jeftinog konjskog mesa kao skupe teletine. Prema izjavi dužnosnika Europola, meso nije bilo za ljudsku prehranu i tretirano je protuupalnim lijekovima koji se koriste za životinje.

Šef kriminalne grupe je jedan holandski trgovac mesom. Ostalih 65 osoba, koje su sve uhapšene u Španiji, optuženo je za prevaru i za nedjela protiv javnog zdravlja.

Skandal je izbio u januaru 2013., kada su inspektori za hranu u Irskoj pronašli konjsko meso u gotovim pljeskavicama u lancu supermarketa Tesco.  

Istraga je postpeno dovela do holandskog trgovca mesom koji je vodio mrežu iz Calpa u Alicenteu, navodi Europol. Istragu je vodila  španska policija koja je surađivala s istražiteljima u osam zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije