Ratku Mladiću pozlilo, zbog nepoštivanja suda udaljen iz sudnice

A. B.
Ratku Mladiću pozlilo, zbog nepoštivanja suda udaljen iz sudnice
Ratku Mladiću kojem se danas u Hagu izriče prvostepena presuda zbog ratnih zločina počinjen na terotiriji BiH, je navodno pozlilo i s njim se nalazi grupa ljekara.

Mladić je napravio manji incident u sudnici te je izricanje presude moralo biti prekinuto. Mladić je sudijama kazao da se ne osjeća dobro, ali je sudija i dalje želio nastaviti čitanje zaključaka i navode iz optužnice.

Mladić je tada rekao da se ne osjeća dobro, a sudija ga je udaljio iz sudnice.

Advokatski tim Mladića je prije nešto više od 20 minuta zatražio pauzu u čitanju zaključaka Vijeća suda u Hagu.

Mladić se prema optužnici  tereti za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine. Podsjećamo da je Haški tribunal naveo kako je kroz učešće u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata (UZP), optuženi Mladić davao naređenja na osnovu kojih su vršeni zločini, te je utvrđeno da je učestvovao u operacijama VRS-a i izdavao naređenja.

Konstatirano je i kako je Mladić prekršio djelo kojim se tereti u optužnici za uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce kako bi se prisilio NATO da prekine zračne napade na vojne ciljeve vojske bosanskih Srba u maju i junu 1995. godine. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije