Rat na ulicama Barcelone: "Ovo je pakao", najteža noć od početka nemira

Hina
Rat na ulicama Barcelone: "Ovo je pakao", najteža noć od početka nemira

Ulice Barcelone pretvorile su se u petak navečer u bojno polje gdje više od šest sati traju sukobi zagovornika nezavisnosti Katalonije s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 50 osoba. 

Petog dana protesta, nakon presuda katalonskim liderima, u drugom gradu po veličini u Španiji izbili su nezapamćeni neredi.

U središtu grada zapaljene su vatre i postavljene barikade iza kojih demonstranti zamaskiranih lica zasipaju policiju kamenjem, ciglama i drugim predmetima. Policija uzvraća ispaljujući gumene metke i suzavac te koristi palice. Prema posljednjih podacima u sukobima je oko 50 povrijeđenih.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da ne izlaze u područja sukoba. Izvijestila je kako se oko 4.500 protestanata, od kojih je 500 "jako opasnih", nalazi iza barikada.

"Nesumnjivo ovo je najteža noć do sada", izjavio je Pablo Perez, glasnogovornik JUPOL-a, policijskog sindikata koji tvrdi da policija ne raspolaže adekvatnom opremom za suzbijanje nereda.

U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije na protestu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Protestanti traže odcjepljenje od Španije.

Glavno okupljanje gdje se nalašao najveći broj protestanata prošao je mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost i transparentima "sloboda političkim zatvorenicima".

"Ovo je pakao. Gledam svoj grad i plačem", izjavio je Albert Rivera, vođa stranke centra Građani koja se protivi nezavisnosti Katalonije. "Barcelona je postala Bagdad. Ogorčen sam", dodao je i kritizirao premijera Pedra Sncheza što nije uveo izvanredne mjere.

Ranije tijekom dana Sanchez, kojeg čekaju parlamentarni izbori 10. novembra, ponovio je kako nije potrebno pretjerano reagirati izvanrednim mjerama. Ove sedmice je poručio da bi to samo dovelo do spirale nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije