Raste broj žrtava: U napadu na džamiju u Egiptu poginulo 235, a ranjeno 125 osoba

Fena
Raste broj žrtava: U napadu na džamiju u Egiptu poginulo 235, a ranjeno 125 osoba
Broj žrtava u napadu na džamiju na nemirnom sjeveru Sinajskog poluotoka porastao je na 235, dok je 125 osoba ranjeno, izvijestila je Egipatska državna novinska agencija MENA.

Podsjećajući da se napad dogodio tokom džume u džamiji al-Rawdah, u gradu Bir al-Abd, MENA podsjeća da su militanti, koji su izašli iz četiri vozila, izveli bombaški napad na džamiju, nakon čega su i otvorili vatru iz automatskog oružja.

Osumnjičeni militanti koji su aktivirali eksplozivnu napravu u džamiji u Sjevernom Sinaiju u Egiptu, ujedno su i pucali na prisutne građane, pri čemu je smrtno stradalo 155 osoba, javlja BBC.

Svjedoci tvrde kako je džamija al-Rawda u gradu Bir al-Abed, bila meta napada, dok određeni mediji javljaju kako su meta bile pristalice sigurnosnih snaga koje su se molile u džamiji.

U Egiptu se dogodio niz smrtonosnih napada, uglavnom na sigurnosne snage, nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine. Ipak, ovo je najsmrtonosniji napad do sada.

Većina napada izvedena je na Sinaju a odgovornost je preuzela ekstremistička milicija Islamske države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije