SAD / Raste broj žrtava katastrofe u Kaliforniji: Najmanje 23 mrtvih, stotine ljudi nestale

12. 10. 2017. u 08:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Broj žrtava u masivnim divljim požarima širom Kalifornije raste iz dana u dan, a prema posljednjim informacijama 23 čovjeka su poginula, a stotine njih su nestale i nepoznat je njihov status.

Vatrogasci se još uvijek bore s 22 velika požara u nekoliko kalifornijskih okruga, a vjetar koji pojačava dodatno pojačava intenzitet vatre koja se rasprostirala na više od 170.000 hektara, prenosi ABC News.

Odjel za šumarstvo i požare Kalifornije saopćio je da je u strašnim požarima uništeno ili oštećeno najmanje 3.500 građevina, dok su vlasti bile prisiljene evakuirati 20.000 stanovnika iz njihovih domova. Također, dodali su da je 8.000 vatrogasaca i drugih zaposlenika hitnih službi, zajedno sa 124 aviona i brojnom mehanizacijom, na terenu i da se bore s požarima koji se konstantno obnavljaju i šire.

Iz bolnice koja pokriva najugroženije područje Sonoma saopćeno je kako su samo u jednoj noći primili više od 170 pacijenata, koji su imali opekotine ili oštećenja pluća zbog udisanja štetnih gasova.

Više hiljada domaćinstava ostalo je bez struje, a mnogi od građana upozoreni su da se ne vraćaju u svoje domove sve dok situacija ne bude sigurna za normalan život.

"Ljudski životi su mnogo važniji od imovine, zato moramo itekako paziti na to. Ovo je jedna od najvećih prirodnih katastrofa u historiji Kalifornije", kazao je šerif okruga Sonoma Robert Giordano.

Podsjećamo, veliki broj požara izbio je na širem području Kalifornije, a ubrzo su svijet obišle apokaliptične scene posljedica koje su požari ostavljali iza sebe. Brojni građani panično su tražili spas od ove prirodne katastrofe, a čini se da ih i u narednim danima očekuje teška borba s požarima jer meteorolozi najavljuju pojačanje vjetra i pogoršanje.

NEMA KOMENTARA