Rasjed uz milionski grad mogao bi ga sravniti sa zemljom: Prijeti veliki zemljotres

Radiosarajevo.ba
Rasjed uz milionski grad mogao bi ga sravniti sa zemljom: Prijeti veliki zemljotres
Foto: Pixabay.com / Los Angeles

Naučnici upozoravaju da je rasjed duž obale Los Angelesa, za koji se ranije vjerovalo da miruje, zapravo aktivan i mogao bi uzrokovati razorni potres magnitude 6,4 stepena po Rihteru, javlja novinska agencija HINA.

Ako je povezan s ostalim rasjedima, mogao bi izazvati potres do magnitude 7 stepeni po Rihteru, navodi tim naučnika s Harvarda, Univerziteta Južne Karoline i američkog geološkog instituta.

Rasjed poznat kao Wilmington Blind-Thrust prostire se oko 20 kilometara sjeverozapadno od plaže Huntington, preko luka u Los Angelesu i Long Beachu, do istočne strane poluotoka Palos Verdes i zaljeva Santa Monica.

Već je desetljećima poznato da rasjed postoji, ali se dugo vjerovalo da je u stanju mirovanja i da nema brige za stanovnike Los Angelesa.

"Ne puca često, ali je poput uspavanog diva", rekao je Franklin Wolfe, doktorant u području strukturalnog modeliranja i Zemljinih resursa na Harvardu.

"To što je spor, ne znači da nije opasan", dodao je Wolfe.

Nazvan je 'slijepim' rasjedom jer ne izbija na površinu zemlje i nema nikakvih pukotina koje bi mogle ukazati na njegovo postojanje.

Rasjed se nalazi ispod naftnih polja Wilmingtona, a otkriven je zahvaljujući podacima naftnih industrija. Analize pokazuju da je miran najmanje dva miliona godina.

Tek prije deset godina kada je naučnik na USGS-u proučavao rezervoare podzemne vode otkrio je pukotine u plićim slojevima nego što su to primijetili naftni stručnjaci.

Wolfe navodi da se rasjed vrlo sporo pomiče i da bi do puknuća moglo doći za 3.000 do 5.000 godina.

Rasjed se nalazi u blizini još jednog zloglasnog rasjeda Newport-Inglewood.

U potresu na Long Beachu 1933. poginulo je 120 ljudi i tada su vlasti počele donositi prve građevinske propise u seizmičkim područjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije