Radio Marija: Zemljotres je Božja kazna zbog gay brakova

Radiosarajevo.ba
Radio Marija: Zemljotres je Božja kazna zbog gay brakova
EPA / Ilustracija
Zemljotres u srednjoj Italiji Božja je kazna zbog životnog partnerstva među istospolnim partnerima - objavio je Radio Marija još 30 oktobra, samo nekoliko sati poslije najintenzivnijeg zemljotresa u Italiji još od 1980.

"S teološke tačke gledišta te su nesreće posljedica izvornog grijeha, one su kazna za izvorni grijeh, iako se taj naziv ne sviđa", objasnio je anonimni voditelj radijskog programa i precizirao: "Dakle, božanska kazna. Te uvrede porodici i dignitetu braka, sama životna partnerstva. Zovimo to božanskom kaznom", piše Jutarnji list.

Ta najslušanija katolička radijska mreža, glasonoša katoličkog populizma po srednjoj, istočnoj i južnoj Evropi, bacila se tako  u nadmetanje sa židovskim fundamentalizmom. Izraelski doministar Ayoob Kara također je shvatio da je zemljotres bio "božanska kazna Italiji što se uzdržala od glasanja u Unescu o jeruzalemskome Starom Gradu koje je, po sudu Izraela i židovskih zajednica u svijetu, nijekalo hiljadugodišnje veze Izraela sa židovstvom".

Radio Marija zna i bolje od Pape što treba činiti u ime Boga: novinar Antonio Socci poručio je Franu da mu je bolje bilo ostati u Italiji i moliti Gospinu zaštitu, nego ići u Švedsku hvaliti Luthera. Kad su novinari Nuzzi i Fittipaldi pred vatikanskim sudom oslobođeni za optužbu o krađi papinskih dokumenata, glavni urednik don Livio Fanzaga je napomenuo "onima koji su dokumente prodali i onima koji su ih kupili da se Juda nakon zaključenja posla pošao objesiti". 

Vatikan je u petak osudio desničarski katolički radio koji je objavio da je niz zemljotresa koji su u posljednja tri mjeseca pogodili Italiju "Božja kazna" za zemlju koja odobrava istospolno građansko partnerstvo.

"Te su opaske uvredljive za vjernike i skandalozne za nevjernike", kazao je zamjenik državnog sekretara, nadbiskup Angelo Becciu.

Od žrtava zemljotresa je zatražio oprost zbog komentara izrečenih ove sedmice na Radiju Marija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije