Račun pacijenta iz bolnice u SAD-u šokirao društvene mreže

Radiosarajevo.ba
Račun pacijenta iz bolnice u SAD-u šokirao društvene mreže
Foto: Twitter / Oliver Jordan

Račun iz jedne američke bolnice pacijenta koji je pokušao počiniti samoubistvo šokirao je brojne korisnike društvenih mreža.

Naime, Oliver Jordan (21) iz Oklahome na Twitteru je podijelio fotografiju računa za jednosedmični boravak u bolnici nakon pokušaja samoubistva. On iznosi 93 hiljade dolara (oko 158 hiljada KM).

"Ovako je skupo pokušati počiniti samoubistvo u SAD-u", napisao je u postu, a njegovi pratioci su uglavnom bili šokirani.

Jordan inače radi kao pravni asistent u Tulsi, naveo je za New York Post, za koje je rekao kako je sretan što ima osiguranje te da su njegovi troškovi za traumatičnu noć prošlog ljeta bili 2.850 dolara.

"Za nekoga ko si ne može priuštiti osiguranje ovo bi bilo zaista katastrofalno", rekao je.

Naprimjer, na računu se vidi da stavke kao što su "laboratorijski rad" koštaju više od 29 hiljada dolara, dok "respiratorne usluge" stoje više od 16 hiljada dolara.

Iako je Jordanov slučaj ekstreman, teško je shvatiti račun za najobičniji posjet hitnoj službi u SAD-u. Prosječni račun iznosi 1.917 dolara, prema podacima Instituta za troškove zdravstvene zaštite koji je pregledao podatke iz 2016.

Druga studija Škole javnog zdravlja John Hopkins Bloomberg otkrila je da neke bolnice imaju marže veće od 1.000 posto.

Jordan je rekao da nije razmišljao o ogromnom računu za bolnicu te noći kad se to dogodilo: "Bio sam u nesvijesti prije dolaska hitne pomoći." Dodao je kako je sad u konstantnom stresu zbog vanrednih medicinskih računa, prenosi Index.

"Primanje računa i obavijesti za nešto što će mi vjerojatno trebati godine da otplatim (...) obeshrabrujuće je", rekao je. "Ostavlja beznadan osjećaj."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije