Putin: Zbog najnovijih odluka, Amerikanci će potaknuti utrku u naoružavanju

Radiosarajevo.ba
Putin: Zbog najnovijih odluka, Amerikanci će potaknuti utrku u naoružavanju
FOTO: Screenshot / Vladimir Putin isprobava najnoviji ruski snajper
Američko povlačenje iz ugovora o razoružanju kao što je ugovor o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) dovest će do "utrke u naoružavanju" i do "veoma opasne" situacije, ocijenio je u srijedu Vladimir Putin.

"Ako se svi ugovori razvrgnu, neće biti ništa od smanjenja oružja. Mislim da će tada situacija biti veoma opasna. Neće preostati ništa do utrke u naoružavanju", rekao je ruski predsjednik na press konferenciji.

"Zabrinjava nas što je poništen ugovor ABM o protubalističkim raketama (2001.), sada se pregovara o INF-u, a sudbina START-a (o smanjenju strateškog oružja) nije jasna", rekao je Putin na toj konferenciji koju je održao zajedno s italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

Ruski predsjednik je zatim upozorio da je "glavno pitanje što će Sjedinjene Države učiniti u slučaju povlačenja iz ugovora INF-a. Ako razmjeste rakete u Europi, onda moramo odgovoriti na isti način". 

Europske zemlje koje dopuštaju postavljanje američkih strateških raketa na svom tlu "moraju shvatiti da su na teritoriju kojemu prijeti eventualna reakcija", upozorio je ruski predsjednik.

Putin je izrazio nadu da će o tome razgovarati s Donaldom Trumpom u Parizu na sastanku koji je planiran za 11. novembar.

Donald Trump je u subotu objavio da se SAD povlači iz ugovora o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF) kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5.000 km, koji je 1987. sklopio s Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije