Putin: Različitost je snaga Rusije, Čečeni nam trebaju postati uzor u jednoj sferi

J. M.
Putin: Različitost je snaga Rusije, Čečeni nam trebaju postati uzor u jednoj sferi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Čečeni trebaji biti primjer svim narodima u njegovoj zemlji kada je u pitanju demografija i odnos prema djeci.

"Postoji sfera u kojoj bi svi trebali slijediti primjer Čečena - to je demografski proces. Prvo, na Kavkazu, posebno u Čečeniji, natalitet je vrlo visok. Drugo, nema siročadi, odnosno napuštene djece", rekao je Putin u Savjetu zakonodavaca, komentarajući govor predsjednika parlamenta u Groznom, koji je demografski rast nazvao jednim od glavnih pokazatelja blagostanja Čečenije. Naime, broj stanovnika Čečenije porastao je za 350 hiljada ljudi.

Putin je dodao da je prednost čečenskog naroda i drugih kavkaskih naroda odnos prema djeci i drugim rođacima. 

"Tamo svi cijene porodične vrijednosti i osjećaju da imaju dužnost prema djeci, da ih odgajaju, pomažu im, daju im obrazovanje, profesiju", rekao je Putin i dodao.

"Snaga naše zemlje – multinacionalne i multireligijske Rusije – je to što imamo priliku da uzimamo najbolje od različitih nacija u Ruskoj Federaciji. Uzimamo najbolje i to njegujemo, razvijamo, koristimo za dobro, a tako ćemo raditi i u budućnosti", zaključio je ruski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije