Putin pozvao na dogovor citirajući Kur'an: "Sjetite se Allahove milosti"

J. M.
Putin pozvao na dogovor citirajući Kur'an: "Sjetite se Allahove milosti"

Turska prijestolnica Ankara bila je u ponedjeljak domaćin petog trilateralnog samita Turska-Rusija-Iran, u okviru mirovnog procesa koji se za Siriju vodi u Astani.

Samitu su prisustvovali predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, iranski predsjednik Hassan Rouhani i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Susret u Ankari održan je u atmosferi povećane napetosti zbog napada na dvije rafinerije saudijske nacionalne naftne kompanije Saudi Aramco. Odgovornost za napade preuzeli su jemenski pobunjenici Husi, dok su Saudijska Arabija i SAD optužili Iran.

Ove teme dotakao se ruski predsjednik Vladimir Putin koji je, pozvavši na dogovor svih strana – prije svega Irana i Saudijske Arabije – citirao Kur'an.

"Budući da sam ovdje u Turskoj, zemlji sa pretežno muslimanskim stanovništvom, ne mogu a da se ne prisjetim redaka iz svetog Kur'ana, koji kažu: 'Sjetite se Allahove milosti. Jednom ste bili neprijatelji, Allah je pomirio vaša srca i napravio vas braćom'. Dakle, mislim da od toga moramo krenuti", rekao je Putin na konferenciji za novinare i dodao da je najbolji način za rješavanje krize - dogovor između svih strana koje su uključene u sukob.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije