Putin odbio prijedlog Lavrova: Nećemo deportovati Amerikance, čekamo Trumpa

Anadolija
Putin odbio prijedlog Lavrova: Nećemo deportovati Amerikance, čekamo Trumpa
/ Anadolija
Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako njegova zemlje neće deportovati niti jednog američkog diplomatu.

Objasnio je kako će Rusija korake za obnovu rusko-američkih odnosa odrediti prema stavu novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Nakon što je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio prijedlog za deportaciju 35 američkih diplomata, kao odgovor na suspenziju koju je američki predsjednik Barack Obama donio za ruske diplomate u Washingtonu, oglasio se i ruski predsjednik Putin.

On je u pisanoj izjavi poručio kako će njegova zemlja sačuvati pravo na odgovor, te dodao:

"Korake za obnovu rusko-američkih odnosa odredit ćemo prema stavu novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa".

Istakao je kako će se ruske diplomate vratiti iz SAD-a i novogodišnje praznike provesti u Rusiji, te podvukao da "Rusija neće praviti probleme za američke diplomate. Nikoga nećemo deportovati". 

Putin je nove sankcije SAD-a okarakterisao kao provokaciju koja ima za cilj narušiti bilateralne odnose, te naglasio kako ova situacija ide na štetu naroda Rusije i SAD-a, kao i na štetu svjetske stabilnosti. 

Izrazio je i žaljenje što je aktuelni predsjednik SAD-a Barack Obama na ovaj način okončao svoj mandat, a Trumpu i američkom narodu uputio čestitke povodom Nove godine. 

Američki predsjednik Barack Obama uveo je jučer sankcije ruskim dužnosnicima i obavještajnim službama u znak odmazde za rusko uplitanje tokom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), tačnije hakiranje američkih političkih stranica i e-pošte. 

State Department je izbacio 35 ruskih diplomata iz njihovih ambasada u Washingtonu i konzulata u San Franciscu dajući njima i njihovim porodicama 72 sata da napuste SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije